16:21 09.04.2021

Виведення вугілля з енергоміксу України має супроводжуватися розвитком СНЕ - Вітренко

3 хв читати
Виведення вугілля з енергоміксу України має супроводжуватися розвитком СНЕ - Вітренко

Виконувач обов'язків міністра енергетики Юрій Вітренко виступає за якнайшвидшу відмову від виробництва енергії з вугілля, але вважає це за можливе за умови розвитку систем накопичення енергії (СНЕ).

"Я серйозно ставлюсь до виведення вугілля, потрібно робити це якнайшвидше. Це допоможе українському енергосектору стати стійкішим, а також зробити свій внесок у світову боротьбу зі змінами клімату. (...) Але у нас немає систем накопичення енергії, які дали б змогу вивести вугілля і покластися на ВДЕ-генерацію", - сказав він під час онлайн-заходу "Дискусія з послами: декарбонізація, СОР26, "зелена" економіка", організованого Dixi Group у п'ятницю.

При цьому Вітренко зазначив, що час для екомодернізації теплової генерації Україна впустила, і наші станції перебувають у набагато гіршому стані, ніж європейські.

У зв'язку з цим, на його думку, Україна має переорієнтуватися на застосування нових технологій, які були б більш виправдані та доцільні з економічного погляду, ніж модернізація теплоелектростанцій.

"Ми маємо виводити вугілля, оскільки його використання є джерелом великих викидів СО2, але і застосовувати нові технології, більш економічно виправдані", - зазначив глава Міненерго, наголосивши, що "для цього потрібні нові політичні вектори з боку уряду та великі інвестиції".

Водночас, за його словами, негативним наслідком відсутності СНЕ стало те, що для уникнення обмежень в енергопостачанні минулого осінньо-зимового періоду Україні довелося імпортувати електроенергію з Російської Федерації та Білорусі.

"Ми уникнули відключення електроенергії цієї зими, завдяки імпорту з Росії та Білорусі, але ми маємо уникати застосування таких заходів. Але оскільки у нас немає рішень щодо СНЕ, це був реальний спосіб за тих умов забезпечити енергопостачання в повному обсязі", - пояснив Вітренко.

З огляду на це глава Міненерго зазначив, що очолюване ним міністерство зосередиться на розвитку СНЕ, "зеленого" водню та біоенергетики, а також підвищенні енергоефективності.

Як повідомлялося, заступник міністра енергетики Максим Немчинов зазначив, що Міненерго готує низку нормативно-правових актів, які дадуть змогу врегулювати ситуацію з виконанням Національного плану щодо скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ), що опинився під загрозою зриву, зокрема, через відсутність джерел фінансування екомодернізації ТЕС. У результаті з 2020 року багато з них доведеться закрити через невідповідність еконормам.

За словами Немчинова, наслідком виведення енергоблоків з експлуатації стане колапс енергосистеми, що, зокрема, призведе до неможливості реалізації проекту з інтеграції в ENTSO-E.

Директор з управління ОЕС України - головний диспетчер НЕК "Укренерго" Віталій Зайченко заявляв, що Україна через три роки буде вимушена покривати дефіцит електроенергії за рахунок її імпорту в разі подальшого невиконання НПСВ на ТЕС.

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) закликала продовжити термін виконання НПСВ до 1 січня 2038 року (наразі 2028-2033 роки), щоб уникнути відключення блоків.

У ЄБА оцінили необхідні інвестиції для реалізації НПСВ в EUR4,1 млрд, з яких 82% - у 2021-2027 роках, і вважають практично неможливим виділення такої суми власниками установок.

Питання виконання НПСВ необхідно терміново виносити на розгляд Ради національної безпеки і оборони РНБО України, вважає комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов.

У Верховній Раді понад рік тому нардеп Юрій Камельчук (фракція "Слуга народу") зареєстрував законопроект про СНЕ №2582, ухвалення якого дасть змогу врегулювати роботу СНЕ на ринку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА