20:10 17.06.2021

Поточна модель підтримки домашніх СЕС призводить до численних зловживань і підлягає перегляду

3 хв читати
Поточна модель підтримки домашніх СЕС призводить до численних зловживань і підлягає перегляду

Власники домашніх сонячних електростанцій (СЕС) зловживають на ринку, використовуючи поточну модель підтримки приватних домогосподарств за "зеленим" тарифом, орієнтовану на надприбутки, а не покриття власного споживання, вважають у Міністерстві енергетики.

Виходячи з презентації Міненерго, яку має інтернет-портал "Енергореформа", доказом зловживань є велика кількість договорів щодо домашніх СЕС із надзвичайно низьким споживанням електроенергії.

"У 15% домогосподарств, що встановили приватні СЕС, взагалі відсутнє споживання, а в 11% воно становить лише 1 кВт-год/місяць. Загалом 41% домогосподарств споживає менше ніж 10 кВт-год/місяць, навіть узимку", - йдеться в презентації.

Водночас згідно з презентацією, сформованою на основі даних НЕК "Укренерго", станом на 31 грудня 2020 року понад 23% договорів на підключення домашніх СЕС до мережі є додатковими договорами тих самих власників. Із них 12,06% договорів - другі в одного власника, 11,06% - треті і більше. Є випадок наявності в одного власника відразу 82 договорів - найбільшої кількості договорів "в одні руки".

Водночас 2% домогосподарств відпускають у мережу обсяги, що перевищують договірну потужність, свідчать дані презентації.

У Міненерго зазначають, що подальше збільшення кількості домашніх енергоустановок за поточною моделлю підтримки призведе до суттєвого збільшення витрат, закладених у тариф оператора системи передачі "Укренерго" і, відповідно, витрат усіх споживачів. Крім того, не буде досягнуто ключової мети стимулювання домашньої електрогенерації, а саме наближення виробництва е/е до споживача.

Для вирішення цієї проблеми Міненерго разом із НЕК "Укренерго" працює над змінами законодавства з підтримки малої розподіленої генерації просьюмерів.

"Нова система має враховувати найкращі світові практики, бути орієнтованою на покриття власного споживання і не призводити до збільшення перехресного субсидування за рахунок інших споживачів", - йдеться в презентації.

У компаніях, що встановлюють домашні СЕС, підтверджують наявність проблеми так званих гірлянд - коли одна людина скуповує, наприклад, покинуті будинки в селах й оформляє електростанцію на кожен із них.

"У результаті споживання немає, але виробництво велике. Десять будинків по 30 кВт - це вже 0,3 МВт за "зеленим" тарифом, без будь-яких ліцензій, але цілком законно. І ціла вулиця покинутих будинків, але з СЕС. Це і називають гірляндами", - зазначив керівник однієї з компаній, що працюють на ринку.

При цьому він додав, що у такий спосіб було спотворено саму ідею підтримки малої генерації, що саме і полягає в тому, щоб споживачі забезпечували себе "зеленою" електроенергією і лише її надлишки відпускали в мережу.

Як повідомлялося, за даними Держенергоефективності, за результатами першого кварталу поточного року в Україні налічується майже 32 тис. сімей, що генерують і споживають електроенергію з енергії сонця, а сумарна потужність встановлених ними СЕС сягнула 835 МВт, у розвиток яких вкладено EUR640 млн.

До трійки лідерів за кількістю встановлених СЕСд входять Дніпропетровська область (4446 станцій загальною потужністю 122 МВт), Тернопільська (2614 станції загальною потужністю 74 МВт) і Київська (2468 станцій загальною потужністю 54 МВт).

Чинне законодавство передбачає "зелений" тариф одному домогосподарству для СЕС до 30 кВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА