16:10 18.06.2021

Модернізація ТЕС коштуватиме Україні до 2031 р. на EUR5,2 млрд дорожче за їх виведення - Wärtsilä Energy

3 хв читати
Модернізація ТЕС коштуватиме Україні до 2031 р. на EUR5,2 млрд дорожче за їх виведення - Wärtsilä Energy

Сценарій екологічної модернізації українських ТЕС з метою досягнення національних цілей щодо скорочення викидів у найближчі 10 років коштуватиме Україні на EUR5,2 млрд, або на 10% дорожче за сценарій поступового виведення теплової генерації з експлуатації, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" у фінській компанії Wärtsilä Energy.

"Наше моделювання чітко продемонструвало: модернізація вугільних станцій значно дорожча, ніж їх виведення, і робить систему більш вразливою стосовно кліматичних ризиків, тоді як інвестиції у ВДЕ, а також батареї та балансувальні газові потужності дають економію на рівні системи", - сказав директор з розвитку ринків Wärtsilä Energy Ігор Петрик.

Як стверджують у компанії на підставі моделювання енергосистем України та Німеччини, енергосистема з модернізованими вугільними станціями буде для України дорожчою на EUR5,2 млрд (на 10%) протягом 10 років, насамперед через вартість видобутого в країні й імпортованого вугілля для забезпечення електростанцій паливом.

Водночас нова оптимальна з точки зору вартості енергосистема, в якій буде 32 ГВт нових ВДЕ і джерел гнучкості, дасть щорічну економію близько EUR500 млн сукупної собівартості генерації.

Крім того, обсяг викидів СО2 модернізованих теплових станцій у разі "вугільного сценарію" виявиться на 53 млн тонн (32%) більшим, ніж у разі виведення ТЕС з експлуатації та заміни їх низьковуглецевими технологіями протягом 2022-2031 років.

"Висновки з нашого аналізу, під час якого ми розглянули і примусове виведення вугільної генерації, і її модернізацію, дуже чіткі: вугільні станції стають збитковими під тиском дедалі дешевшої відновлюваної енергетики, яка переходить у базове навантаження", - заявив менеджер з розвитку європейського ринку Wärtsilä Energy Ян Андерссон у коментарі, переданому агентству.

За словами Андерсона, відмова від вугілля відкриває перед європейськими країнами великі можливості для скорочення витрат на виробництво енергії, досягнення енергетичної незалежності та створення додаткових доходів.

"Гнучкість є ключовим елементом для того, щоб уможливити роботу ВДЕ як базового навантаження і втілити ці можливості", - наголосив він.

Wärtsilä Energy виконала моделювання енергосистем України та Німеччини за допомогою введення даних енергосистем і цільових сценаріїв у програмний комплекс оптимізації енергосистем PLEXOS. Програма визначає оптимальний склад потужностей з точки зору вартості для енергосистеми з числа наявних технологій-кандидатів. У процесі оптимізації враховуються всі реальні умови й обмеження, а також погодинна диспетчеризація і введення нових потужностей.

Як повідомлялося з посиланням на підготовлений НЕК "Укренерго" "Звіт з оцінки відповідності (достатності) генеруючих потужностей-2020", без реалізації заходів щодо підтримки необхідного рівня базових і напівпікових генеруючих потужностей в Об'єднаній енергосистемі (ОЕС) України може виникнути дефіцит потужностей від 2,5 ГВт у 2025 році до 9 ГВт у 2031 році.

Автори звіту зазначають, що одним з ключових факторів запобігання дефіциту потужностей є коригування термінів реалізації Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (НПСВ), затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України №796 від 8 листопада 2017 року, з обов'язковим визначенням джерел фінансування.

Загальну вартість екологічних заходів на теплових енергоблоках в рамках НПСВ до кінця 2033 року оцінюють у 4,3 млрд грн. При цьому найвищі обсяги вкладень в екологічну модернізацію ТЕС необхідно здійснити у 2024-2025 роках у розмірі EUR544 млн і EUR636 млн відповідно.

В Україні наразі джерела фінансування заходів у рамках НПСВ на ТЕС не визначено.

Wärtsilä Energy надає послуги з переходу до 100% відновлюваної енергетики за допомогою оптимізації енергетичних систем. Пропозиція компанії охоплює високоманеврові електростанції, системи управління і накопичення енергії, а також послуги життєвого циклу.

Wärtsilä поставила 72 ГВт потужностей електростанцій у 180 країн світу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА