19:04 19.06.2021

Кулеба про зелену енергетику: Це нові можливості для України

2 хв читати
Кулеба про зелену енергетику: Це нові можливості для України

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив на панельній дискусії в рамках Анталійського дипломатичного форуму, що розвиток зеленої енергетики відкриє нові можливості для України, повідомила прес-служба МЗС.

"Для України розвиток альтернативних джерел енергії, особливо відновлюваних, несе велике полегшення та відкриває нові можливості. Ще десять років тому частка сонячної та вітрової генерації в нашій економіці була майже непомітною. Нині це важливий елемент енергобалансу України", - додав він.

Він переконаний, що "зелений" перехід економік є історичною даністю, і хоча виробники нафти і газу будуть намагатися зберегти статус-кво, історію неможливо зупинити".

Кулеба зазначив, що Євросоюз у своїй енергетичній стратегії визначив Україну пріоритетним партнером у постачанні "зеленого" водню на ринок ЄС і запевнив, що Україна цілеспрямовано працює над підготовкою до його експорту.

Глава українського дипвідомства приділив особливу увагу загрозам "Північного потоку-2", що підриває енергетичну безпеку Європи і таким, що порушує європейські принципи диверсифікації ринку енергоносіїв. Він зазначив, що єдина мета цього проекту - обійти Україну з політичних міркувань, адже з економічної і стратегічної точки зору газ повинен поставлятися з Росії в Євросоюз саме через територію України. "Україна завжди була і залишається надійним транзитером газу", - наголосив він.

Також Кулеба відзначив роль України та Туреччини у Чорноморському регіоні: "Чорне море нині сповнене загроз внаслідок тимчасової окупації Криму Росією. Але Україна з Туреччиною є двома географічно найбільшими стабілізуючими силами у Чорноморському регіоні. У нас відмінна співпраця практично на всіх напрямах. Енергетика - один з них".

За словами міністра, одним з важливих елементів стратегічної енергетичної стабільності та диверсифікації у нашій частині світу є Трансанатолійський газопровід (TANAP): "Ми також очікуємо добудови Туреччиною нового каналу, який з’єднає Чорне та Середземне моря. Це створить нові можливості для поставок LNG-газу у країни Чорноморського регіону".

 

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА