16:40 02.07.2021

Міненерго розглядає перспективу виробництва водню за допомогою атомної енергії - заступник міністра

3 хв читати
Міненерго розглядає перспективу виробництва водню за допомогою атомної енергії - заступник міністра

У Міністерстві енергетики України обговорюється питання використання атомної енергії для виробництва кліматично нейтрального водню, повідомив заступник міністра енергетики Ярослав Демченков під час круглого столу, що відбувся у п'ятницю в рамках проекту Green Deal в агентстві "Інтерфакс-Україна".

"Ми у своїх дискусіях усередині Міненерго дивимося на "атомну" водневу енергетику та перспективи виробництва водню за допомогою атома (шляхом електролізу - ІФ). Також ми дивимося на перспективи виробництва водню на основі природного газу. Однак хочу наголосити, що в питанні експорту (в ЄС - ІФ) ідеться тільки про "зелений" водень. Ніде в європейських стратегіях не йдеться про те, що вони імпортуватимуть "жовтий" або "блакитний" водень. Лише "зелений", отриманий за допомогою вітру або сонця", - сказав заступник міністра.

Він також зазначив, що в Євросоюзі наразі триває активна дискусія щодо визнання атомної енергетики "зеленою".

"Ми всі розуміємо, що СО2 там немає, але існують також інші не менш страшні для довкілля і людини наслідки використання атома. Але технології теж не стоять на місці, і країни вирішують це питання. Франція є таким прикладом", - зазначив Демченков.

На думку стратегічного директора Регіональної газової компанії Станіслава Казди, атомна енергія "зрештою стане "зеленою" і буде визнана такою для виробництва "зеленого" водню.

Крім того, під час круглого столу він розповів про пілотний проект РГК із транспортування водневих сумішей у газорозподільних мережах і зазначив, що цей проект є унікальним не лише для України, а і для Європи.

"Більшість європейських проектів із тестування водню фокусуються у сфері магістральних мереж, транспорту, виробництва. Дуже мало проектів у Європі спрямовані на розподільні мережі та на кінцевих споживачів. Таких проектів близько чотирьох і з усіма ми тісно співпрацюємо... Тому в цьому плані Україна, можна сказати, - попереду паровоза", - зазначив Казда.

Водночас він назвав три головні перешкоди для розвитку водневої енергетики: брак інвестицій і невисока інвестиційна привабливість України, відсутність нормативної бази й активного просування "зеленої" енергетики з боку держави.

За словами представника турецького будівельно-енергетичного холдингу Guris в Україні Лоїка Лерміньо, українські промислові компанії зацікавлені в тому, щоб побудувати "дуже велику систему" використання водню. Однак водневий ринок в Україні будуватиметься всупереч, зокрема для мінімізації потенційного впливу так званого вуглецевого податку ЄС - механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) - на український експорт.

"Ми маємо розуміти, що ринок водню з'явиться тільки тому, що будуть такі норми. Тому що змусять. Тому що буде CBAM, і це, на мій погляд, найбільший рушій (змін - ІФ) в Україні, особливо для металургів", - наголосив Лерміньо.

Керівник водневого напряму групи ДТЕК Андрій Бондар у своєму виступі зазначив, що ДТЕК хоче бути компанією, яка допоможе запустити водневу галузь в Україні, та підтвердив, що до кінця поточного року ДТЕК планує запустити перші пілотні проекти з виробництва "зеленого" водню в Україні, сподіваючись знайти оптимальну бізнес-модель для їх масштабування.

При цьому Бондар зазначив, що висока собівартість і низькі капітальні інвестиції в пілотні водневі проекти не дають змоги досягти швидкого нарощування потужностей.

"Однією зі складових собівартості "зеленого" водню є "зелена" електроенергія і електроенергія в принципі. Навіть наша українська електроенергія, яка коштує дешевше, ніж у більшості країн Європи, все одно не дає нам можливості вийти на конкурентну вартість виробництва "зеленого" водню", - сказав Бондар.

За його словами, ДТЕК має намір створювати індустріальні кластери для пілотування водневих проектів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА