17:57 07.07.2021

Scatec запустила п'яту СЕС в Україні, побудувавши понад 300 МВт сонячної генерації в країні

2 хв читати
Scatec запустила п'яту СЕС в Україні, побудувавши понад 300 МВт сонячної генерації в країні

Норвезька Scatec 6 липня провела церемонію відкриття своєї п'ятої сонячної електростанції (СЕС) в Україні потужністю 40 МВт в Чигиринському районі (Черкаська обл.).

Як повідомлялося, з 2 липня компанія також розпочала промислову експлуатацію своєї найбільшої в Україні СЕС "Прогресівка" (Миколаївська обл.) потужністю 148 МВт, а з початку червня - СЕС 25 МВт у Кам'янці (Черкаська обл.).

Крім того, у 2020 році Scatec запустила СЕС 54 МВт поблизу Богуслава (Київська обл.), а у 2019 році спільно з Rengy Development Group реалізувала свій перший український проект СЕС 47 МВт у Миколаївській області.

Отже, загальна потужність об'єктів сонячної генерації, побудованих Scatec у трьох областях України, досягла 314 МВт.

Як повідомило ПАТ "Черкасиобленерго", спорудження СЕС 40 МВт біля Чигирина, зокрема, стало одним із найбільших інвестиційних проектів у Черкаській області.

З метою приєднання об'єкта Scatec до електричних мереж "Черкасиобленерго" здійснило технічне переоснащення підстанції (ПП) 150/35/10 кВ "Орбіта", а також побудувало дві повітряні лінії електропередач ПЛ-150 кВ "Орбіта - Грінтеко - СЕС". Роботи вартістю 139 млн грн профінансовані частково з коштів ТОВ "Грінтеко СЕС" (Scatec Ukraine) як плата за приєднання до електромереж.

"Команда "Черкасиобленерго", зі свого боку, повністю підтримує розвиток "зеленої" енергетики на Черкащині та зробить все можливе для збільшення її частки в загальній кількості електроенергії, виданої в електромережі області", - зазначив голова правління ПАТ Олег Самчук.

Scatec має понад 3,5 ГВт ВДЕ-генерації в експлуатації й на стадії будівництва на чотирьох континентах. До 2025 року планує досягти показника у 15ГВт станцій, які працюють та споруджуються, - і СЕС, і ВЕС.

Штаб-квартира Scatec розміщена в Осло (Норвегія).

Акції компанії котируються на фондовій біржі Осло під тікером SCATC. Найбільші акціонери - підконтрольне державі Equinor ASA (раніше - Statoil) - 13,08%, Scatec Innovation AS - 12,26% і керуючий державними пенсійними фондами Норвегії Folketrygdfondet - 8,97%.

У першому кварталі 2021 року дохід компанії від реалізації продукції в Україні становив NOK20 млн при виробленні 15 ГВт-год, що більше ніж удвічі перевищує показники аналогічного періоду 2020 року (NOK9 млн і 6 ГВт-год). EBITDA зросла у 2,3 раза - до NOK16 млн, однак негативний вільний грошовий потік на власний капітал збільшився в 11 разів - до NOK11 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА