14:33 15.07.2021

Рада до 2030 року звільнила від ввізного мита та ПДВ комплектувальні для випуску електротранспорту і транспорту на газі

3 хв читати
Рада до 2030 року звільнила від ввізного мита та ПДВ комплектувальні для випуску електротранспорту і транспорту на газі

Верховна Рада ухвалила низку фіскальних стимулів розвитку екологічного транспорту в Україні, зокрема, звільнила від сплати податку на додану вартість (ПДВ) та ввізного мита з 1 січня 2022 року до 31 грудня 2030 року устаткування та комплектувальні для власного виробництва електротранспорту (легкові авто, електробуси, електровантажівки та спецавто), а також транспорту, що працює на природному газі або біогазі.

Відповідні законопроекти про внесення змін до Податкового (№3476) та Митного (№3477) кодексів ухвалено у четвер у цілому відповідно 315 та 317 голосами народних депутатів за необхідних 226.

При цьому у зв'язку з тим, що до другого читання до законопроекту про стимулювання розвитку електротранспорту був доданий транспорт на газі, змінено редакцію назв законів, у яких електричний транспорт замінено на екологічний.

Ухваленими законами також передбачається до 31 грудня 2025 року звільнити від ПДВ операції із ввезення та/або постачання електротягачів, електрокарів, електровантажівок, а також виключно нових тягачів, легкових автомобілів, вантажівок, які працюють на природному газі або біогазі.

Крім цього, також до 31 грудня 2035 року від податку на прибуток звільняються електротехнічні підприємства, які займаються виключно виробництвом електродвигунів, батарей і зарядних пристроїв, електротранспорту, а також транспорту, що працює на газі.

Обґрунтовуючи додавання в процесі підготовки законопроектів до другого читання пільги для стимулювання працюючого на газі транспорту, один із авторів законопроекту народний депутат Роберт Горват зазначив, що надійшло понад 40 листів від автовиробників, профільних асоціацій, державних підприємств, міських рад щодо підтримки цих пропозицій.

"Чому це важливо? По-перше, провідні країни ЄС вже впроваджують програми, що стимулюють використання транспорту на газі, оскільки він значно екологічніше та економічніше, ніж бензинові або дизельні машини, а по-друге, нам дуже важливо посилити енергетичну незалежність України" - написав він на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, Україна на сьогодні на 60% залежна від імпорту бензину, на 80% - від імпорту пропан-бутану (LPG) і на 90% - від імпорту дизеля, але видобуває 70% споживаного в країні метану і має понад 500 млрд куб. м підтверджених запасів природного газу.

Горват нагадав, що світовий ринок виробництва електромобілів та їхніх комплектувальних стрімко зростає: лише за останні два роки обсяг вкладених і анонсованих інвестицій у будівництво електротранспорту досяг майже $180 млрд.

"Україна може і має стати частиною цього нового великого ринку", - резюмував він.

Як повідомлялося, на сьогодні в Україні не стягується мито на ввезення електромобілів, продовжено до 2022 року звільнення від сплати ПДВ, ставка акцизу встановлена на рівні EUR1 на 1 кВт/год ємності електроакумуляторів.

Водночас на ринку України на сьогодні домінують старі електромобілі. Згідно з даними Федерації автопрому, за підсумками січня-червня 2021 року реєстрації електромобілів зросли на 5% порівняно з аналогічним періодом 2020 року - до 3550 од., зокрема на частку старих припало 89,7% реєстрацій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА