15:43 20.07.2021

Викиди української промисловості зростуть на 16% до 2030 року - Абрамовський

2 хв читати
Викиди української промисловості зростуть на 16% до 2030 року - Абрамовський

Згідно з оновленим проектом Другого національно визначеного внеску України до Паризької угоди (НВВ2), викиди СО2 на промислових підприємствах України збільшаться на 16% до 2030 року від рівня 2019 року, повідомив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський в ексклюзивному інтерв'ю порталу Green Deal.

"За нашими підрахунками, викиди промисловості до 2030 року зростуть на 16% від рівня 2019 року. Тобто не зменшаться, навпаки - збільшаться. Однак, таким чином амбіції ключових компаній щодо збільшення темпів промислового виробництва були враховані", - зазначив міністр.

За його словами, секторальні цілі НВВ2 для української промисловості були узгоджені з Міністерством економіки, при цьому зазначивши, що саме з цим міністерством відбувалися найскладніші переговори з узгодження показників.

"Найважча дискусія була з Міністерством економіки, оскільки вони відповідають за безліч секторів. Водночас варто віддати належне новому керівництву Мінекономіки, першому віце-прем'єру Олексію Любченку, оскільки одразу після його призначення ми зустрілися, і я пояснив йому всі наші прогнози щодо дотичних сфер. Він одразу призначив відповідальну за НВВ2 людину, а на другий день наша команда провела брифінг для нового керівництва", - сказав Абрамовський.

Крім того, як зазначив міністр, Мінекології також провело складні переговори з Міністерством енергетики та НЕК "Укренерго", у результаті яких відомство було змушене збільшити норми викидів для енергетичного сектору.

"Наприклад, якщо спочатку ми змоделювали показник на рівні 34 млн тонн викидів СО2 у 2030 році в секторі енергетики, то після консультацій дійшли висновку, що буде коректніше передбачити 48 млн тонн у 2030 році, виходячи з положень Звіту про адекватність системи", - наголосив Абрамовський.

Як повідомлялося, Мінекології 1 квітня 2021 року презентувало проект розпорядження Кабінету Міністрів "Про схвалення Другого національно визначнгого внеску України до Паризької угоди" і запустило процедуру консультацій із громадськістю. Документом пропонується на загальнонаціональному рівні знизити викиди парникових газів на 65% до 2030 року від рівня 1990 року.

Раніше Абрамовський повідомляв, що Кабмін до 31 липня має затвердити НВВ2 у рамках підготовки до 26-ї конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP-26).


Повний текст інтерв'ю з Романом Абрамовським буде доступний на сайті порталу GreenDeal та головній сторінці агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА