15:09 09.08.2021

Експерти ООН визнали багато кліматичних змін незворотними

2 хв читати
Експерти ООН визнали багато кліматичних змін незворотними

Міжурядова група експертів зі зміни клімату (МГЕЗК) ООН у понеділок, 9 серпня, опублікувала доповідь, в якій попередила про те, що багато кліматичних змін - незворотні.

"Докази незаперечні: викиди парникових газів душать нашу планету і ставлять в небезпеку мільярди людей. Глобальне потепління впливає на кожен регіон на Землі, багато змін стають незворотними. Ми повинні діяти рішуче, щоб запобігти кліматичній катастрофі", - написав Генсек ООН Антоніу Гуттеріш в твіттері в зв'язку з публікацією звіту МГЕЗК.

Згідно зі звітом, "багато зі спостережуваних змін клімату безпрецедентні за тисячі, а то й сотні тисяч років", а багато з тих, що вже почалися, наприклад, підйом рівня моря, будуть "незворотними протягом сотень тисяч років".

У доповіді наголошується, що, якщо в терміновому порядку не скоротити викиди в атмосферу парникових газів, то буде неможливо обмежити за найближчі десятиліття підвищення середньосвітової температури 1,5°C або хоча б 2°C. Раніше в 2018 році МГЕЗК опублікувала доповідь "Глобальне потепління на 1,5 ° C, в якому зазначала, що планета вже страждає від глобального потепління на 1°C, тому необхідно обмежити потепління на рівні 1,5°C.

Експерти заявили, що зміна клімату зачіпає всі регіони світу, і в найближчі десятиліття у всіх регіонах воно стане ще більш помітним. При підвищенні середньосвітової температури на 1,5°C збільшиться кількість хвиль аномальної спеки, теплі пори року стануть довшими, а холодні - коротшими. При глобальному потеплінні на 2°C спека стане серйозною загрозою для здоров'я людей і для сільського господарства.

Зміна клімату призведе не тільки до підвищення середньосвітовий температури, але і до зміни інших погодних параметрів, що може привести до збільшення кількості повеней, танення льодовиків, зміни морських екосистем.

Також в доповіді наголошується, що діяльність людини - головна і незаперечна причина глобального потепління.

Експерти прийшли до висновку, що в разі швидкого і значного скорочення викидів вуглекислого газу та інших парникових газів в атмосферу здатне зробити зміни клімату не такими сильними.

Доповідь МГЕЗК є частиною Шостої оцінної доповіді, узагальнююча доповідь по якій буде опубліковано в 2022 році.

Узагальнюючі доповіді МГЕЗК публікуються раз в 6-7 років. МГЕЗК також публікує спеціальні доповіді з більш конкретних питань між узагальнюючими доповідями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА