15:04 11.08.2021

Кабмін затвердив держпрограму поводження з ВЯП до 2025 року об'ємом до 9 млрд грн

3 хв читати
Кабмін затвердив держпрограму поводження з ВЯП до 2025 року об'ємом до 9 млрд грн

Кабінет Міністрів України затвердив Державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом (ВЯП) вітчизняних атомних станцій до 2025 року обсягом орієнтовно 8,9 млрд грн.

Відповідну постанову ухвалено на засіданні уряду в середу.

За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, програму розроблено на основі профільної директиви ЄС, а її основною метою є безпека у сфері атомної енергетики та енергонезалежність України, насамперед за допомогою будівництва та експлуатації Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Крім того, в процесі реалізації програми буде впроваджено повноцінну інфраструктуру з його транспортування, роз'яснив прем'єр.

"Це черговий крок до енергонезалежності України, оскільки до цього відпрацьоване ядерне пальне вивозили до Російської Федерації, на що щорічно витрачали приблизно $200 млн. Тепер ці гроші надходитимуть на технологічний розвиток наших АЕС", - зазначив Шмигаль.

Як повідомлялося, згідно з проектом програми, орієнтовний обсяг її фінансування становить орієнтовно 8,9 млрд грн, з яких власні кошти НАЕК "Енергоатом" - 7,5 млрд грн, кредитні кошти, залучені генкомпанією, - 1,38 млрд грн.

Кошти залучаються підприємством під державні гарантії за кредитним договором від 27 грудня 2017 року із "Сентрал сторедж сейфті проджект траст" (США). Згідно з документом, розмір кредитування становить до $250 млн із терміном повернення 20 років, процентна ставка - 6,833% річних. Погашення кредиту здійснюється, починаючи з четвертого року від дати видачі (з травня 2021 року), щоквартально рівними частинами.

Цільове використання кредитних коштів - зокрема, фінансування витрат за проектом запуску Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Повернення коштів, а також відсотків здійснюється за рахунок надходжень за відпущену генкомпанією е/е в межах затвердженого тарифу.

Водночас у проекті програми зазначається, що під час складання тарифу з нього виключаються кошти, які до 2021 року спрямовувалися російським спеціалізованим підприємствам за зберігання ВЯП трьох електростанцій - Рівненської, Южно-Української та Хмельницької.

Основним результатом виконання програми стане удосконалення системи поводження з ВЯП і підвищення її економічної ефективності, а також зміцнення енергонезалежності України шляхом запуску ЦСВЯП, зазначається в її проекті.

Крім цього, на НАЕК "Енергоатом" покладається обов'язок розроблення концепції поводження з ВЯП, що визначає стратегічні напрями цієї діяльності до 2035 року і в подальшому.

Реалізація програми передбачає, зокрема, низку технічних заходів щодо організації системи поводження з ВЯП на трьох АЕС, чиє пальне прийматиме ЦСВЯП.

Міністр енергетики Герман Галущенко анонсував відкриття ЦСВЯП орієнтовно до Дня Незалежності України - 24 серпня.

За його словами, з введенням ЦСВЯП "ми справді економимо величезні кошти – майже $200 млн щорічно на вивезення до РФ відпрацьованого ядерного пального".

Спорудження ЦСВЯП розпочалося в листопаді 2017 року. Сховище дасть змогу "Енергоатому" значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням із ВЯП, яке до 2021 року вивозили на тимчасове зберігання до РФ. Послугами російських компаній зі зберігання ВЯП із введенням в експлуатацію в 2001 році пристанційного сховища ВЯП сухого контейнерного типу не користувалася лише Запорізька АЕС (шість енергоблоків ВВЕР-1000).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА