23:47 01.09.2021

"Енергоатом" і NuScale Power у США мають намір підписати меморандум з розвитку в Україні малих модульних реакторів

2 хв читати
"Енергоатом" і NuScale Power у США мають намір підписати меморандум з розвитку в Україні малих модульних реакторів

НАЕК "Енергоатом" і американський виробник малих модульних реакторів NuScale Power в ході офіційного візиту президента України Володимира Зеленського в США мають намір підписати меморандум щодо розвитку цієї технології в Україні, повідомив один із членів делегації.

"За кілька годин планується зустріч глави "Енергоатома" (Петро Котін - ІФ) і підписання меморандуму з NuScale Power щодо малих модульних реакторів (ММР) в Україні", - сказав він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в середу пізно ввечері.

При цьому він зазначив, що на зустрічі з представниками американського бізнесу глава української держави "представляв "Енергоатом" у дуже позитивному світлі", наголошуючи, що в галузі працюють "кращі атомники світу", яким і він, і держава ставлять завдання подальшого активного розвитку атомної енергетики.

"Президент також наголошував на важливості двосторонніх угод НАЕК з провідними американськими компаніями", - зазначив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, НАЕК "Енергоатом" і американська компанія Westinghouse Electric під час візиту президента України в США підписали меморандум про будівництво п'яти енергоблоків АЕС в Україні. Вартість проекту визначена на рівні до $25 млрд (спочатку в Twitter президента називалася сума до $30 млрд).

Згідно з релізом "Енергоатому", меморандум передбачає участь компанії Westinghouse у добудові ХАЕС-4 і ще чотирьох енергоблоків на інших станціях за технологією AP1000 від Westinghouse.

Щодо малих модульних реакторів, то ця тема, згідно з офіційними релізами Офісу президента, порушувалася під час зустрічі Зеленського з міністром енергетики США Дженніфер Гренголм в ході його нинішнього візиту в США.

У лютому 2020 року NuScale Power повідомила про підписання меморандуму про взаєморозуміння з Державним науково-технічним центром з ядерної та радіаційної безпеки України (ДНТЦ ЯРБ).

Згідно з релізом американської компанії, в меморандумі йдеться, що ДНТЦ ЯРБ і NuScale здійснюватимуть взаємодію для подолання регуляторних та конструкторських розбіжностей між американськими та українськими процесами з метою ліцензування, будівництва та експлуатації електростанції з малим модульним реактором (ММР) в Україні.

NuScale Power розробила нову атомну електростанцію з модульним реактором на легкій воді для забезпечення енергією електрогенерації, районного теплопостачання, опріснення та інших сфер застосування технологічного тепла, зазначалося в релізі.

Мажоритарним інвестором в NuScale є Fluor Corporation, глобальна інжинірингова, постачальна і будівельна компанія. Головний офіс NuScale знаходиться в Портленді (штат Орегон).

У липні нинішнього року стало відомо, що співпрацю у впровадженні малих модульних реакторів (ММР) ARC-100 "Енергоатому" запропонувала американська ARC.

У лютому можливість співпраці в будівництві малих модульних атомних реакторів (до 300 МВт) розглядали Міністерство енергетики та чеська група компаній Witkowitz.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА