13:11 09.09.2021

Найбільші у світі установки з уловлювання СО2 розпочали роботу в Ісландії

2 хв читати
Найбільші у світі установки з уловлювання СО2 розпочали роботу в Ісландії

Швейцарський стартап Climeworks AG запустив чотири великі установки для уловлювання двоокису вуглецю в одному з геотермальних парків південної Ісландії.

Як повідомляється на сайті Climeworks, установки здатні витягувати з атмосфери 4000 тонн СО2 на рік, що дорівнює викидам майже 800 бензинових автомобілів.

Технологічне рішення з уловлювання СО2, пропоноване Climeworks в Ісландії, фільтрує двоокис вуглецю з повітря з використанням геотермальної енергії. "Уловлений" вуглець потім вирушає на постійне зберігання в прилеглі шари гірських порід. Він розчиняється в воді та закачується глибоко під землю, де природним чином вступає в реакцію з навколишньою базальтовою породою з утворенням стабільних карбонатних мінералів, у такий спосіб CO2 перетворюється на камінь.

Така технологія, іменована "прямим уловлюванням", на сьогодні вважається однією з передових у сфері уловлювання парникових газів. З її допомогою витягнутий із повітря CO2 можна зберігати тисячі років.

При цьому ця розробка дає змогу створювати "вуглецеві заліки", тобто залікові одиниці за витягнутий із повітря СО2 або скорочення викидів, які купують і компанії, і фізособи, які бажають скоротити свій вуглецевий слід.

Якщо компанія не може скоротити викиди СО2 за допомогою досконаліших технологій або ефективнішого управління, вона може "передати на аутсорсинг" скорочення викидів, купуючи вуглецеві заліки. Компанія у такий спосіб оплачує скорочення викидів або уловлювання СО2 в інших місцях, компенсуючи тим самим власні викиди.

Як повідомлялося, у серпні швейцарська перестрахувальна компанія Swiss Re, одна з найбільших у галузі, уклала першу в світі довгострокову угоду з Climeworks про закупівлю обладнання для прямого уловлювання та зберігання вуглекислого газу на суму $10 млн протягом 10 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА