16:39 17.09.2021

Біогаз і біометан мають замістити імпорт природного газу - президент "МХП Еко Енерджи"

3 хв читати
Біогаз і біометан мають замістити імпорт природного газу - президент "МХП Еко Енерджи"

Ключова мета держави полягає в скороченні імпорту енергоресурсів і його подальшому заміщенні за рахунок використання в Україні біогазу і біометану, вважає президент ПрАТ "МХП Еко Енерджи" Олександр Домбровський.

"Власний енергетичний ресурс, у тому числі біогаз, біометан, біоенергетика, має замістити те, що ми імпортуємо, за що ми платимо валютою, яку ми щороку з економіки країни викидаємо", - сказав Домбровський під час круглого столу в рамках проекту Green Deal на тему "Український біометан: як розпорядитися потенціалом біоенергетики" в агентстві "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

За його словами, Україна за 30 років незалежності витратила на імпорт природного газу кошти, еквівалентні одному ВВП.

Домбровський зазначив, що біогаз і біометан є "дуже перспективними енергетичними ресурсами" для заміщення імпорту.

"Але тут не повинно бути непрофесіоналізму й популізму, тому що технологія дуже складна", - сказав він.

Голова правління Біоенергетичної асоціації України (БАУ) Георгій Гелетуха, у свою чергу, повідомив про позитивну динаміку в будівництві біогазових установок (зростання з 51 рік тому до 56 на сьогодні), але зазначив, що прориву від біогазу очікувати не варто.

Водночас Україна, за його словами, могла б експортувати в Європу очищений від значного обсягу СО2 біогаз-біометан, враховуючи, що там є попит на такий газ. Він зазначив, що наразі внутрішнє споживання може бути вигідне лише українським металургійним компаніям.

"Хто може купити в Україні біометан дорожче, ніж природний газ, то це наші металурги. На підході європейський податок на СО2 (Carbon Border Adjustment Mechanism, СBAM - ІФ) на імпортну продукцію... Можливо, їм буде вигідніше декарбонізуватися тут, щоб не сплачувати податок на викиди СО2 у Європі", - зазначив Гелетуха.

Однак заступник керівника водневого проекту Регіональної газової компанії Ігор Гоцик наголосив, що тиск у газовій системі України, згідно з планом функціонування системи, не може бути збільшено у зворотному напрямку для подачі газу в газотранспортну мережу (ГТМ), що відповідно ставить під питання можливість експорту біометану в Європу.

"Ми працюємо з низьким і середнім тиском, коли відбувається поступове зниження тиску (під час подачі газу - ІФ) з магістральних мереж у газорозподільні мережі (ГРМ). У зворотному напрямку тиск не може бути збільшено, тому що є генеральний план системи, який передбачає зниження тиску саме для розподільних систем... Поточний план функціонування системи не передбачає можливості перекачування природного газу або біометану з ГРМ у ГТМ", - пояснив Гоцик.

Радник голови правління НАК "Нафтогаз України" з питань розвитку низьковуглецевого бізнесу і європейського "зеленого" курсу Олексій Рябчин розповів, що всередині "Нафтогозу" вивчають перспективу продажу біометану в Європу, і це питання обговорюють із представниками ТОВ "Оператор ДМСУ", оскільки на це є попит.

"Наш трейдинговий департамент отримує запит від наших іноземних колег: а чи можете ви це робити (експортувати біометан - ІФ), ми у вас його купили б. Бізнес як працює? Якщо є попит, то потрібно дивитися, як можна зробити цю пропозицію", - зазначив Рябчин.

Гелетуха, у свою чергу, резюмував, що фізична можливість закачування біометану в ГТС може з'явитися за наявності компресора, за допомогою якого стане можливим підключити біометановий завод до ГТС, але зазначив, що таких точок для підключення дуже мало.

"Точок для підключення до ГРМ на порядок більше, тому переважно підключатимуться до ГРМ", - сказав голова правління БАУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА