09:40 29.09.2021

Європарламентарі хочуть зберегти фінансову підтримку для газових інфраструктурних проектів

2 хв читати
Європарламентарі хочуть зберегти фінансову підтримку для газових інфраструктурних проектів

Члени промислового комітету Європейського парламенту на засіданні у вівторок проголосували за продовження фінансової підтримки ЄС до 2027 року щодо газових інфраструктурних проектів, зокрема газопроводів, за умови прокачування ними газоводневих сумішей, пише газета The Guardian.

Комітет виступив за те, щоб певні газові проекти, як газопроводи та підземні сховища газу, могли набути спеціального статусу - Проекти спільного інтересу (PCI). Це дасть їм змогу швидше отримати доступ до фінансування й отримати виключення з правил конкуренції ЄС.

За словами заступника голови комітету Здзіслава Краснодембського, члена польської ультраконсервативної партії "Право і справедливість", голосування відбулося в рамках перегляду регламенту транс'європейської енергетичної мережі (TEN-E) і для його узгодження з цілями стратегії Green Deal.

"Однак ми також маємо пам'ятати, що пріоритети Енергетичного союзу залишаються в силі і мають бути відображені в правилах, що регулюють підтримку важливих проектів енергетичної інфраструктури. Крім загальних критеріїв сталості, проекти, як і раніше, оцінюватимуть на основі їхнього внеску в енергетичну безпеку, ринкової інтеграції та доступності для кінцевих користувачів", - наведено слова євродепутата в прес-релізі на сайті Європарламенту.

Водночас екоактивісти руху Global Witness підрахували, що понад 70 газових проектів зможуть отримати статус PCI. У разі реалізації вони провокуватимуть 213 млн тонн викидів CO2 щороку, вважають в організації.

"Сьогоднішнє голосування стане катастрофою для клімату, якщо воно в підсумку буде відображено в остаточному законі", - заявила Тара Конноллі, старший учасник Global Witness, слова якої наведено в повідомленні на сайті організації.

Євродепутати тепер мають обговорити положення з міністрами енергетики країн-членів ЄС, проте остаточне рішення щодо поновлення правил TEN-E, зокрема з точки зору фінансування енергетичних проектів, ухвалить Європейський парламент.

Як повідомлялося, Європейська рада раніше постановила припинити підтримку нових нафтогазових проектів і запровадити обов'язкові критерії стійкості для всіх проектів. При цьому міністри енергетики країн-членів ЄС на засіданні Європейської ради домовилися продовжити фінансову підтримку ЄС щодо газових проектів за умови, що до кінця поточного десятиліття вони будуть пов'язані з транспортуванням та зберіганням газоводневих сумішей або біометану, а потім стануть спеціалізованими водневими активами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА