14:42 29.09.2021

"Північний потік" і "Північний потік-2" не можуть використовуватися для транспортування водню - НАК "Нафтогаз"

3 хв читати
"Північний потік" і "Північний потік-2" не можуть використовуватися для транспортування водню - НАК "Нафтогаз"

Трубопроводи "Північний потік" і "Північний потік-2" не можуть використовуватися для транспортування газоводневих сумішей через імовірність великих втрат у системі, заявили у НАК "Нафтогаз України" з посиланням на наявні в розпорядженні НАК інженерно-технічні розрахунки глобальної нафтосервісної компанії "Шлюмберже" (Schlumberger, штаб-офіси в Х'юстоні та Парижі).

"Якщо, наприклад, у Виборзі (Росія) закачати 1 кілограм водню, то на материкову частину Німеччини надійде у кращому разі 250 грам, знову-таки в суміші з природним газом. Тобто втрати становлять 75% на ділянці 1000 км", - повідомив директор з інтегрованих комунікацій НАК Максим Білявський під час круглого столу "Особливості "зеленого" енергетичного переходу та роль металургії", організованому GMK Center у середу.

Білявський зазначив, що відповідні розрахунки здійснювалися з метою показати у закритому форматі на рівні європейських та американських експертів, що трубопроводи "Північний потік" і "Північний потік-2" не можуть бути використані для транспортування газоводоневих сумішей.

Окрім того, він розповів, що "Нафтогаз" виконав власні розрахунки в межах цих досліджень і зробив висновок, що транспортування газоводоневих сумішей і водню газотранспортною системою України буде практично неможливо здійснити з гідравлічної точки зору.

"У такому разі відбуватиметься втрата ресурсу на шляху перекачування та інші явища, пов'язані, наприклад, із відбором газу. Якщо до системи магістрального газопроводу приєднана група газорозподільних мереж, газовідводів, вони однозначно впливатимуть на режим руху газоводневої суміші. Потім нам доведеться компенсувати втрату тиску на газопровід-відвід відповідним тиском уприскування самого водню. Це дуже складні розрахунки, які необхідно постійно оптимізувати", - зазначив він.

Білявський зазначив, що, згідно з розрахунками, використання трубопроводів для транспортування газоводневих сумішей і водню можливе в разі обмеження доступу споживачів до газотранспортної системи, тоді як довжина трубопроводу має бути не більше ніж 50-70 км. "В іншому разі відбуватимуться великі втрати водню", - сказав він.

Водночас він анонсував, що "Нафтогаз" незабаром повідомить про підписання меморандуму щодо співпраці з одним із промислових підприємств на півдні країни в проекті з виробництва водню. Меморандум передбачатиме не лише сегмент виробництва, а й транспортування водню. Крім того, транспортування здійснюватиметься морським транспортом, а не трубопроводами.

У серпні поточного року НАК "Нафтогаз України" і німецький газовий трейдер RWE Supply & Trading підписали меморандум про взаєморозуміння, домовившись проаналізувати можливості взаємовигідної співпраці зі створення повного кола вартості "зеленого" водню і його похідних, таких як аміак, які виробляються в Україні. Зокрема, йдеться про розвиток проектів із виробництва та зберігання "зеленого" водню та аміаку в Україні і їх експорт до Німеччини.

Як повідомлялося, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Євросоюз у своїй енергетичній стратегії визначив Україну пріоритетним партнером у постачаннях "зеленого" водню на ринок ЄС і запевнив, що країна цілеспрямовано працює над підготовкою до його експорту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

Міндовкілля створить методику розрахунку викидів парникових газів від воєнних дій

Глава ЄК висловлюється за тіснішу співпрацю з Україною, Молдовою, Грузією у сфері відновлюваної енергії

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА