11:36 30.09.2021

Оператори ГТС і ПСГ України вивчать можливості розвитку ринку водню та біометану

2 хв читати
Оператори ГТС і ПСГ України вивчать можливості розвитку ринку водню та біометану

Оператори газотранспортної системи (ГТС) і підземних сховищ (ПСГ) України підписали меморандум із вивчення можливостей розвитку ринку водню, біометану та синтетичного метану, повідомила прес-служба АТ "Укртрансгаз".

Документ передбачає стратегічну співпрацю двох незалежних операторів у питаннях декарбонізації енергетичного сектора, розкриття потенціалу відновлюваних газів в Україні, дослідження технологій і процесів їх транспортування та зберігання.

За словами голови "Укртрансгазу" Сергія Переломи, світ незворотно рухається в бік декарбонізації, тому роль поновлюваних газів, зокрема водню і біометану, поступово виходить на перший план, а готовність компаній працювати з цими енергоносіями стає стратегічним питанням.

"Ми в операторі газосховищ розуміємо, що хоч природній газ поки і залишається одним із базових джерел енергії, з часом його екологічні та відновлювані альтернативи займуть своє місце на ринку, відтак до цього моменту потрібно бути готовим. Для цього ми і підписали меморандум спільно з ОГТСУ: щоб уже сьогодні створювати фундамент для безвуглецевого майбутнього нашої держави", - зазначив він.

Компанії спільно виконуватимуть науково-дослідні роботи, вивчатимуть ринкові можливості, погоджуватимуть перспективні маршрути й пілотні проекти з транспортування і зберігання поновлюваних газів і їх суміші з природним газом.

"Укртрансгаз" та ОГТСУ працюватимуть над створенням нових ланцюгів постачань водню, біометану і синтетичного метану, зокрема до країн Європи, займатимуться оновленням енергетичної та кліматичної політик, сприятимуть створенню нормативно-правових актів, необхідних для подальшої синхронізації енергетичного сектора України з європейським ринком.

Заступник гендиректора з розвитку і трансформації ОГТСУ Павел Станчак зазначив, що водень та інші поновлювані гази - це перспектива, яку необхідно вивчати вже зараз.

"У власній стратегії ОГТСУ враховує потенціал розвитку не лише водню, а й біометану, ми активно працюємо над цими інноваційними напрямками. Підписання меморандуму об`єднує наші зусилля задля ефективної спільної роботи над майбутнім енергетичним переходом України", - сказав він.

"Укртрансгазу", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему 12 підземних сховищ загальною проектною ємністю 31 млрд куб. м.

ОГТСУ забезпечує функціонування ГТС країни, інтегрованої в газотранспортну систему Європи. З 1 січня 2020 року компанія отримала статус ліцензованого оператора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА