12:48 21.10.2021

Вартість водневого проекту "Нафтогазу" та RWE з виробництва "зеленого" аміаку оцінюється в EUR500 млн - Вітренко

2 хв читати
Вартість водневого проекту "Нафтогазу" та RWE з виробництва "зеленого" аміаку оцінюється в EUR500 млн - Вітренко

Вартість пілотного водневого проекту "Нафтогазу України" та RWE Supply & Trading (Німеччина) з виробництва "зеленого" аміаку попередньо оцінюється в EUR500 млн, повідомив голова НАК Юрій Вітренко.

"Ми наразі оцінюємо вартість цього проекту приблизно в 0,5 млрд євро. Економічний ефект від цього проекту значно перевищить інвестиції в нього, але багато залежить від регулювання, і на європейському ринку, і в Німеччині, тому що вся ця індустрія "зеленого" водню є новою, і навіть зараз немає остаточного рішення німецького уряду, як він розвиватиме водневу енергетику в Німеччині, а від цього залежить остаточна рентабельність проекту", - сказав він в інтерв'ю DW.

За його словами, залежно від варіантів виконання проекту термін його реалізації становить від одного до трьох років.

Вітренко нагадав, що в рамках проекту з RWE планується виробництво з відновлюваної електроенергії та води "зеленого" водню, який далі перероблятиметься в "зелений" аміак із його подальшим транспортуванням морським шляхом до Німеччини.

Глава "Нафтогазу" зазначив, що Україна має значні можливості для відновлюваної енергетики з подальшим виробництвом "зеленого" водню. При цьому за рахунок високого "зеленого" тарифу для виробників електроенергії сонячними, вітровими та гідроелектростанціями країна вже інвестує мільярди доларів у "зелену" енергетику.

"Багато залежить від інтересу та платоспроможного попиту на "зелений" водень у тій самій Європі. Треба чесно говорити, що багаті країни Європи мають узяти на себе певну відповідальність за надання субсидій за той же "зелений" водень ... Таким чином, ці кошти вкладаються в поліпшення екології та боротьбу зі змінами клімату в глобальному масштабі", - резюмував він.

Як повідомлялося, "Нафтогаз України" і RWE Supply & Trading у серпні 2021 року підписали меморандум про взаєморозуміння, домовившись проаналізувати можливості взаємовигідного співробітництва зі створення виробництва "зеленого" водню і його похідних, зокрема аміаку. Так, ідеться про розвиток проектів із виробництва та зберігання "зеленого" водню й аміаку в Україні та їх експорту в Німеччину.

"Нафтогаз" наприкінці вересня анонсував підписання "незабаром" меморандуму про співпрацю з одним із промислових підприємств на півдні країни в проекті виробництва "зеленого" водню.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба раніше зазначав, що Євросоюз у своїй енергетичній стратегії визначив Україну пріоритетним партнером у постачаннях "зеленого" водню на ринок ЄС і запевнив, що країна цілеспрямовано працює над підготовкою до його експорту.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

Міндовкілля створить методику розрахунку викидів парникових газів від воєнних дій

Глава ЄК висловлюється за тіснішу співпрацю з Україною, Молдовою, Грузією у сфері відновлюваної енергії

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА