15:52 26.10.2021

Виробництво біометану в АПК може посилити енергонезалежність України – Мінагрополітики

2 хв читати
Виробництво біометану в АПК може посилити енергонезалежність України – Мінагрополітики

Реалізація сільськогосподарської продукції та залишків її виробництва для роботи біогазових установок може стати гарантом енергетичної безпеки держави, аграрний сектор може суттєво посилити НАК "Нафтогаз України" з погляду енергонезалежності.

Як повідомляється на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства у вівторок із посиланням на главу відомства Романа Лещенка, ухвалення Верховною Радою минулого тижня в цілому законопроекту №5464 "Про внесення змін до закону України "Про альтернативні види палива" щодо розвитку виробництва біометану" дає Україні всі шанси стати центром із виробництва та постачання біометану, а також джерелом енергетичної безпеки для Європи.

"В умовах дуже дорогих енергоресурсів - газу та електроенергії - не тільки продовольча безпека, а й енергобезпека неможлива без агросектора. Особливо важливо, що все це повністю відповідає зобов'язанням України перед ЄС у рамках Європейського зеленого курсу (European Green Deal)", - наводяться в повідомленні слова міністра.

Лещенко зазначив, що розвиток ринку біометану дасть змогу українським аграріям отримати альтернативне джерело енергії за рахунок відходів і вторинних продуктів власного виробництва, і в результаті використати біометан замість природного газу для виробництва теплової та електричної енергії, а також як паливо для транспорту та сировину для хімічної індустрії.

Як повідомлялося, ухвалений ВР законопроект №5464 регламентує поняття "біометан" як "біогаз", який за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає нормативно-правовим актам про природний газ для подання в газорозподільні та газотранспортні мережі або для використання як моторне паливо.

Крім того, документ передбачає створення реєстру біометану для його обліку, встановлює порядок формування гарантій походження біометану.

За даними Біоенергетичної асоціації України, потенціал виробництва біометану в Україні становить 8 млрд куб. м на рік, що відповідає 25% внутрішнього споживання газу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

Перші дві ВЕС "Нафтогазу" буде побудовано в Одеській і Миколаївській областях - голова групи

Міндовкілля створить методику розрахунку викидів парникових газів від воєнних дій

"Нафтогаз" залучив японські Sumitomo Corporation і Komaihaltec до модернізації ТЕЦ і розвитку "зелених" проєктів

Поклади водню можуть забезпечити світ енергією на сотні років - дослідження

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА