18:54 01.11.2021

Зеленський: Окупація Криму та частини Донбасу призвела до появи екобомб у Європі

2 хв читати
Зеленський: Окупація Криму та частини Донбасу призвела до появи екобомб у Європі

Окупація Криму та частини Донбасу Російською Федерацією призвела до появи двох осередків екологічної небезпеки в центрі Європи, це загальна загроза всьому світові, завив президент України Володимир Зеленський.

"У 1994 році Україна отримала гарантії безпеки, які не було виконано. А планета отримала дві екобомби в центрі Європи: окуповані Крим і частина Донбасу. Острів із неповторною флорою і фауною став військово-морською базою РФ. А на частині Донбасу - затоплення шахт, деградація ґрунту, нестача питної води", - заявив Зеленський, виступаючи на Конференції ООН з питань зміни клімату COP26 у Великій Британії.

Він назвав це загрозою всьому світові, наголосивши, що домовленості нічого не варті, якщо для когось вони є просто словами.

"У наш час біда, хоч би де вона трапилася, стосується всіх. Це доводить вибух на Чорнобильській АЕС, від якого постраждала не тільки Україна, а й десятки країн світу", - сказав президент.

За словами Зеленського, в разі, якщо людство припинить виконувати домовленості та реальні кроки для збереження планети, вона потоне в катаклізмах.

"Купатися в морі зможемо тільки в костюмах хімічного захисту, решту життя проведемо в респіраторах, чиста питна вода - тільки у вихідні, продукти, вирощені не на токсичному ґрунті, - лише на Новий рік, а середня тривалість життя у світі становитиме 23 роки. Можливо, це було б справедливим покаранням для людства. Для тих, хто забув, що це наша планета ... Тільки ми можемо це виправити. І лікувати потрібно не симптоми, а першопричину. Змінювати не принципи виробництва та надрокористування, а глобального мислення і поведінки", - зазначив глава держави.

Він додав, що зміни мають стосуватися пріоритетів світової політики та кожної держави окремо.

"Вимірювати не лише фінансове, а насамперед екологічне зростання. Не тільки рівень ВВП та інфляції, а й чистоти повітря, води та землі. Сприймати будь-яку територію не як ринок збуту товарів і послуг, а як домівку тисяч представників флори та фауни. Пишатися не новими моделями техніки, не так тим, що ми створюємо, а тим, що ми щось зберігаємо. Сказано багато слів. Час їх виконувати. Швидко, без зволікань", - резюмував Зеленський.

COP26 розпочався в Глазго 31 жовтня і триватиме до 12 листопада. Як очікується, у заході візьмуть участь представники з майже 200 країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА