11:44 04.11.2021

Понад 40 країн, зокрема Україна, зобов'язалися відмовитися від вугільної енергетики протягом 20 років

2 хв читати
Понад 40 країн, зокрема Україна, зобов'язалися відмовитися від вугільної енергетики протягом 20 років

Понад 40 країн світу на кліматичному саміті COP26 у Глазго домовилися про поступову відмову від використання вугілля в енергетиці, повідомила газета The Guardian із посиланням на британський уряд.

Найбільші економіки світу мають відмовитися від вугільної генерації до 2030 року, менші - до 2040 року.

До цієї ініціативи, зокрема, приєдналися такі країни як Канада, Польща, В'єтнам, Чилі, а також Україна, де вугільна генерація, яка вважається "найбруднішим" видом виробництва енергії, займає суттєву частку в енергоміксі.

Водночас найбільші країни за масштабами вугільної генерації - Китай, Австралія, Індія, США - цю ініціативу не підтримали.

Угода також передбачає відмову від інвестицій у вугільну енергетику і всередині країни, і за кордоном поряд із припиненням будівництва нових вугільних електростанцій.

Крім того, як повідомляється, понад 100 фінансових інститутів та організацій також домовилися припинити фінансування вугільних проектів.

"Кінець вугільної доби вже на горизонті", - заявив міністр підприємництва, енергетики та промислової стратегії Великої Британії Квасі Квартенг, слова якого наводить The Guardian.

"Світ рухається у правильному напрямі з готовністю вирішити долю вугілля та скористатися екологічними та економічними перевагами побудови майбутнього, заснованого на чистій енергії", - додав він.

Зазначається, що ціль "залишити вугілля в історії" є ключовою для Великої Британії як господаря саміту COP26, яка має на меті поставити світ на шлях обмеження глобального потепління в рамках 1,5 градуса за Цельсієм.

Частка вугільної генерації у світовому електроенергоміксі становила 37% у 2019 році.

Кліматичний саміт COP26 у Глазго спрямований на боротьбу зі зміною клімату. Цього року на саміті вперше підіб'ють попередні підсумки того, що було зроблено для виходу з кризи, з моменту підписання Паризької угоди - міжнародного договору, затвердженого у 2015 році, основним завданням якого є утримання приросту глобальної середньої температури нижче 2 градусів за Цельсієм і прагнення обмежити цей приріст до 1,5 градуса за Цельсієм.

COP26 розпочався в Глазго 31 жовтня і триватиме до 12 листопада. Як очікується, у заході візьмуть участь представники з майже 200 країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

Країни ЄС домовилися і далі добровільно скорочувати попит на газ

Міненерго розраховує на розблокування експорту біометану, щодо природного газу все залежатиме від ситуації з нацбезпекою - заступник міністра

Як Україні започаткувати сталий розвиток транспортної системи – думка експертів

VITAGRO просить прискорити ухвалення Радою законопроєкту щодо митного оформлення експорту біометану

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА