12:30 05.11.2021

Досягнення поставлених на COP26 цілей дасть змогу обмежити глобальне потепління до 1,8 градуса - МЕА

3 хв читати
Досягнення поставлених на COP26 цілей дасть змогу обмежити глобальне потепління до 1,8 градуса - МЕА

Виконання всіх цілей для досягнення кліматичної нейтральності, зазначених та закріплених на кліматичному саміті у Глазго (COP26), дасть змогу обмежити глобальне потепління в межах 1,8 градуса Цельсія, заявив виконавчий директор Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол.

"Новий аналіз МЕА показує, що повне виконання всіх зобов'язань про нульовий рівень викидів, озвучених на COP26, а також глобального зобов'язання про зниження викидів метану дасть змогу обмежити глобальне потепління на рівні 1,8 градуса за Цельсієм. Великий крок уперед, але потрібно робити більше", - написав він у своєму Twitter.

26-та Конференція сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату (COP26) відбувається у шотландському Глазго з 31 жовтня, вона завершиться 12 листопада. Як очікується, у заході візьмуть участь представники майже з 200 країн. Цього року на саміті вперше підіб'ють попередні підсумки того, що було зроблено для виходу з кризи, з моменту підписання Паризької угоди - міжнародного договору, затвердженого у 2015 році, основним завданням якого є утримання приросту глобальної середньої температури нижче 2 градусів за Цельсієм і прагнення обмежити цей приріст до 1,5 градуса за Цельсієм.

Під час COP26 вже прозвучали нові кліматичні зобов'язання, що дають змогу говорити про сповільнення глобального потепління.

Зокрема, 105 країн зобов'язалися скоротити світові викиди метану в атмосферу на 30% до 2030 року порівняно з 2020 роком у рамках ініціативи ЄС та США "Глобальне зобов'язання щодо метану".

Крім того, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив, що його країна - третій емітент СО2 у світі - зможе до 2070 року досягти нульового рівня викидів парникових газів.

Понад 40 країн світу також домовилися про поступову відмову від використання вугілля в енергетиці. Найбільші економіки світу мають відмовитися від вугільної генерації до 2030 року, менші - до 2040 року.

Крім цього, світові лідери пообіцяли вирішити проблему вирубки лісів до 2030 року, а більшість найбільших у світі банків, інвесткомпаній, страховиків та фінансових регуляторів пообіцяли спільно докладати зусиль для значного скорочення викидів СО2 до 2030 року та їх повного виключення до 2050 року.

Як повідомлялося, напередодні саміту в Глазго генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив про досить серйозний ризик того, що кліматична конференція не досягне своєї цілі. "Давайте говорити відкрито: є серйозний ризик того, що в Глазго із завданнями впоратися не вийде. Низка заяв з питань клімату, що пролунали останнім часом, створюють, здавалося б, сприятливу картину, але це ілюзія. Нинішні національні зобов'язання, ухвалені урядами країн, прирікають світ на підвищення глобальної температури на 2,7 градуса за Цельсієм", - заявив генсек.

За його словами, навіть за найсприятливішого сценарію температура все одно зросте більше ніж на 2 градуси Цельсія - вище за максимальні цільові показники Паризької угоди щодо клімату.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА