19:19 09.11.2021

ДТЕК відмовляється від будівництва об'єктів ВДЕ-генерації під "зелений" тариф

2 хв читати
ДТЕК відмовляється від будівництва об'єктів ВДЕ-генерації під "зелений" тариф

ДТЕК має намір будувати об'єкти ВДЕ-генерації без прив'язки до "зеленого" тарифу, а під прямі договори із споживачами або для продажу виробленої електроенергії на відкритому ринку, повідомив генеральний директор енергохолдингу ДТЕК Максим Тимченко.

"Тилігульська ВЕС 500 МВт, що зараз будується компанією, - останній наш проект за "зеленим" тарифом. Усі інші нові проекти у сфері ВДЕ будуть поза "зеленим" тарифом", - сказав він на прес-конференції в Києві у вівторок.

За словами Тимченка, основний розрахунок компанія робить на укладання PPA – довгострокових контрактів із споживачами електроенергії.

"Якщо ми будуємо об'єкт потужністю 500 МВт, його можна будувати лише в рамках PPA. Я переконаний, що такі компанії, як "Метінвест", як "Арселор", західні компанії, представлені в Україні, укладатимуть довгі контракти на постачання зеленої електроенергії", – висловив думку гендиректор ДПЕК.

Він також допускає продаж е/е на відкритому ринку та участь компанії у майбутніх аукціонах із розподілу квот підтримки, але там, за його словами, будуть "невеликі обсяги".

При цьому Тимченко повідомив, що зараз у розробці компанії знаходиться перший проект без "зеленого" тарифу.

"Проект, який ми зараз розробляємо, на рівні девелопменту – відведення землі, підключення тощо. Він не працюватиме за "зеленим" тарифом. Цей проект працюватиме в рамках PPA", – зазначив голова ДТЕК.

При цьому деталей проекту він не вказав.

При цьому Тимченко звернув увагу, що ціна електроенергії на ринку вже вище за встановлені "зелені" тарифи на 15-20%, проте, за його прогнозом, з потеплінням і збільшенням генерації відновлюваних джерел вона знижуватиметься.

На цій же прес-конференції глава ДТЕК допустив випуск нових "зелених" облігацій під ВДЕ-проекти за випущеними ДТЕК ВДЕ зеленими євробондами в 2019 році.

Як повідомлялося, "ДТЕК ВДЕ" та данська компанія з виробництва вітротурбін Vestas уклали договір на будівництво першої черги "ДТЕК Тилігульська вітроелектростанція" (Миколаївська обл.) потужністю 126 МВт.

Фінансування будівництва першої черги "ДТЕК Тилігульська ВЕС" планується за рахунок часткового використання "зелених" євробондів, випущених у 2019 році на суму EUR325 млн із терміном обігу п'ять років.

Проект будівництва Тилігульської ВЕС передбачає можливість збільшення потужності до 564 МВт.

"ДТЕК ВДЕ" - операційна компанія, яка керує активами ДТЕК у сфері відновлюваних джерел енергії. До її складу входять активні Ботієвська ВЕС (200 МВт), Приморська ВЕС-1 (100 МВт), Нікопольська СЕС (200 МВт), Трифанівська СЕС (10 МВт), компанія "Вінд Тех", що надає сервіси з обслуговування вітротурбін, а також проекти в стадії реалізації – Приморська ВЕС-2 (100 МВт), Орловська ВЕС (100 МВт), Тилігульська ВЕС (565 МВт), Покровська СЕС (200 МВт), Васильківська СЕС (115 МВт) та Павлоградська СЕС (105 МВт).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА