19:23 09.11.2021

Дослідники заявили про можливе підвищення загальносвітової температури на 2,4 градуса до 2100 року

2 хв читати
Дослідники заявили про можливе підвищення загальносвітової температури на 2,4 градуса до 2100 року

Загальносвітова температура до кінця століття може підвищитися більше ніж на 2,4 градуса за Цельсієм, тобто більше, ніж передбачалося досі, йдеться у звіті авторитетної дослідницької групи Climate action tracker (CAT).

За повідомленням The Guardian, звіт представили у вівторок на конференції з клімату COP26 у Глазго.

Висновки CAT сильно відрізняються від даних інших дослідників, озвучених на першому тижні саміту: тоді повідомлялося, що якщо всі країни виконають узяті на себе довгострокові кліматичні зобов'язання, то підвищення світової температури можна буде утримати на позначці в 1,8-1,9 градуса Цельсія.

Проте, згідно з оцінкою CAT, якщо не вжити додаткових заходів, то до кінця цього століття загальносвітова температура підвищиться більше ніж на 2,4 градуса Цельсія, що значно перевищує ліміт, встановлений у Паризькій угоді. В разі такого підвищення загальносвітової температури екстремальні погодні явища, такі як посухи, повені, спека й урагани, охоплять усю планету.

Експерти CAT вважають, що до 2030 року кількість шкідливих викидів в атмосферу вдвічі перевищуватиме ту, яка необхідна для досягнення мети для обмеження глобального потепління на позначці в 1,5 градуса.

Раніше вчені попереджали про те, що якщо температура підвищиться більше ніж на 1,5 градуса, то багато кліматичних змін стануть незворотними.

Також аналітики CAT виявили невідповідність в обіцянках країн щодо боротьби з викидами парникових газів і реальними планами цих країн. Згідно зі звітом, якщо не брати до уваги плани на майбутнє і враховувати тільки ті заходи, яких уже вжили країни, то загальносвітова температура може підвищитися взагалі на 2,7 градуса.

Паризька угода - міжнародний договір, затверджений у 2015 році, основним завданням якого є утримання приросту глобальної середньої температури нижче 2 градусів за Цельсієм до 2100 року. Також учасники угоди висловлюють прагнення взагалі обмежити зростання середньої температури 1,5 градусами за Цельсієм.

COP26 розпочався в Глазго 31 жовтня і триватиме до 12 листопада. Як очікується, у заході візьмуть участь представники з майже 200 країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА