20:34 09.11.2021

Зеленський підписав закон про розвиток виробництва біометану в Україні

2 хв читати
Зеленський підписав закон про розвиток виробництва біометану в Україні

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про розвиток виробництва біометану в Україні (№5464), ухвалений Верховною Радою у другому читанні 21 жовтня.

Відповідна позначка з'явилася на сторінці законопроекту на сайті парламенту у вівторок.

Як повідомляє прес-служба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, зазначений закон закладає фундамент для виробництва та розвитку біометану в Україні, а також його експорту до країн Європейського Союзу.

Уточнюється, що для цього передбачається запровадження відповідної термінології, можливість верифікації очищеного біогазу (біометану), фізико-хімічні характеристики якого мають відповідати вимогам нормативно-правових актів на природний газ, видача гарантії походження на обсяг виробленого біометану, введення реєстру виробництва та споживання біометану.

"Розробка реєстру виробництва та використання біометану та співпраця з подібними реєстрами країн ЄС є потенційною можливістю продажу іншим країнам біометану, підтвердженого гарантією походження", - йдеться у повідомленні.

У ньому наголошується, що на виконання закону Держенергоефективність вже почала працювати над розробкою порядку функціонування реєстру біометану.

Як повідомлялося, ухвалений ВР законопроект №5464 регламентує поняття "біометан" як "біогаз", який за своїми фізико-технічними характеристиками відповідає нормативно-правовим актам про природний газ для подачі в газорозподільні та газотранспортні мережі або для використання як моторне паливо.

Крім того, документ передбачає створення реєстру біометану для його обліку, встановлює порядок формування гарантій його походження.

За даними Біоенергетичної асоціації України, потенціал виробництва біометану в Україні становить 8 млрд. куб. м на рік, що відповідає 25% внутрішнього споживання газу.

За даними міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка, розвиток виробництва біометану дає Україні всі шанси стати центром з його виробництва та постачання, а також джерелом енергетичної безпеки для Європи.

Його використання у виробничих ланцюжках дозволить українським аграріям отримати альтернативне джерело енергії за рахунок відходів і вторинних продуктів власного виробництва та в результаті використовувати біометан замість природного газу для вироблення теплової та електричної енергії, а також для використання як палива для транспорту та як сировини для хімічної індустрії.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА