19:37 12.11.2021

Нецільове спрямування коштів від "зелених" єврооблігацій може обернутися ударом для економіки України – думка

5 хв читати
Нецільове спрямування коштів від "зелених" єврооблігацій може обернутися ударом для економіки України – думка

Використовувати кошти від випуску "зелених" єврооблігацій, залучені на користь НЕК "Укренерго", на інші цілі, залишивши при цьому непогашеними борги перед ВДЕ-генерацією за 2020-2021 рр., надто ризиковано, вважає голова Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин.

"Зелені" облігації було залучено в міжнародних інвесторів, зокрема в ЄБРР, тому нецільове використання фінансового ресурсу може поставити під сумнів чинні та перспективні програми фінансової співпраці в інших сферах економіки держави", – зазначив він у коментарі "Енергореформі" у п'ятницю.

Водночас для порівняння Семенишин навів розподіл у січні поточного року кредитів "Укренерго" від держбанків у розмірі 10,25 млрд грн.

"Учасники ринку добре пам'ятають, як у січні цього року було розподілено кредити від держбанків. Попри озвучені наміри спрямувати їх на розрахунки із "зеленою" генерацією, очікування цього з боку не лише виробників, а й міжнародної спільноти, половину грошей було перераховано "Енергоатому". Але "зелені" облігації та кредити в локальних банках – це зовсім різні за своєю природою фінансові інструменти", – наголосив голова асоціації.

За словами голови Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова, галузь очікує найближчим часом розрахунків із боку ДП "Гарантований покупець".

"Сподіваюся, усі 19,3 млрд грн буде перераховано виробникам "зеленої" електроенергії. Тому що інакше будуть порушені зобов'язання, дані ЄБРР, щодо мети спрямування цих коштів, і міжнародні фінансові інституції просто перестануть надавати фінансову допомогу Україні", – зазначив він. Крім того, за його словами, виробники розраховують, що разом із боргами за 2020 рік також буде закрито борги за 2021 рік. Водночас він зазначив, що важливо дочекатися звіту компанії щодо розміщення облігацій.

Напередодні повідомлялося, що "Укренерго" перерахувала "Гарантованому покупцю" до 19,5 млрд грн від випущених єврооблігацій на суму 21,7 млрд грн. Водночас борг перед ВДЕ-генерацією за 2020 рік становить трохи менше ніж 15 млрд грн, остаточна сума боргу за 2021 рік поки що незрозуміла, але рівень розрахунків "ГарПоку" коливається щомісяця від 45% до 93%.

У самій компанії не коментують, чим обґрунтована саме така сума платежу "ГарПоку".

Раніше у прес-релізі про розміщення облігацій "Укренерго" зазначала, що суму від випуску буде переважно використано для погашення боргів перед "ГарПоком", а будь-які кошти, які залишаться після погашення боргу, буде використано для фінансування або рефінансування інших прийнятних "зелених" проектів. Під цією сумою зазначена була сума, що дорівнює чистій сумі від транзакції.

Водночас голова АСЕУ припустив, що, можливо, "Укренерго" не перерахувала частину виручених від облігацій коштів, оскільки остаточна сума компенсації за "зеленим" тарифом за 2021 рік, а отже, й обсяг платежів з боку компанії може бути відома лише за результатами всього року.

За його словами, неясності додає той факт, що НКРЕКП досі не затвердила обсяг компенсації "ГарПоку" за "зеленими" тарифами з боку "Укренерго" за жоден місяць 2021 року, а це дуже негативно сприймають виробники ВДЕ.

Водночас він звернув увагу на зростання ціни на ринку електроенергії, що має сприяти збільшенню доходів "Гарантованого покупця", який продає за ринковими цінами електроенергію, викуплену у ВДЕ-генерації за фіксованим "зеленим" тарифом.

"Ціна на ринку електроенергії стабільно висока протягом останніх кількох місяців, і відповідно доходи "ГарПоку" збільшилися порівняно з прогнозованими. Можливо, це і є той фактор, що до кінця року ДП отримає більше виручки за своїми довгостроковими контрактами. Це, у свою чергу, допоможе йому краще виконувати свої зобов'язання", – пояснив Семенишин.

Згідно з останніми даними "ГарПоку", який отримує від "Укренерго" компенсацію різниці між "зеленим" тарифом та ринковою ціною е/е в рамках ПСО, станом на 8 листопада 2021 року рівень розрахунків із ВДЕ-генерацією за минулий рік становить у середньому 69,6%, зокрема за січень-березень та серпень-грудень – 100% оплата, квітень – 96%, травень – 9%, червень – 7,6%, липень – 5,3%. За "зелену" е/е 2020 року загалом сплачено 34,1 млрд грн, борг за 2020 рік становить близько 14,89 млрд грн.

Рівень розрахунків за 2021 рік такий: січень-квітень – 93%, травень – 73%, червень – 70%, липень – 67%, серпень – 80%, вересень – 46%, жовтень – 45%.

Заборгованість НЕК із виплат компенсації ВДЕ-генерації за 2021 рік "ГарПок" зазначає на рівні 15 млрд грн, за 2020 рік – 11,6 млрд грн.

Раніше найбільші профільні ВДЕ-асоціації в оприлюдненому на їхніх інформресурсах листі до прем'єр-міністра та керівників усіх задіяних у процесі випуску облігацій сторін висловили сподівання на досягнення державою мети їх випуску, а саме повне погашення боргів за "зелену" електроенергію, що утворилися за 2020-2021 роки.

Водночас вони акцентували, що міжнародні фінансові установи, які інвестували в облігації, зокрема Європейський банк реконструкції та розвитку, брали участь у процесі, спираючись на запевнення уряду спрямувати залучені кошти на фінансування ВДЕ та вирішення платіжної кризи.

"Упевнені, що від того, як оперативно та коректно буде виконано мету та зобов'язання перед інвесторами щодо запозичених коштів з боку міністерства, НКРЕКП, "Укренерго" та "Гарантованого покупця", залежить довіра до України як надійного партнера в цілому", – йдеться у листі.

Як повідомлялося, 3 листопада НЕК "Укренерго" оголосило про успішне розміщення 5-річних єврооблігацій на суму $825 млн (еквівалент 21,69 млрд грн) з дохідністю 6,875%.

Згідно з повідомленням НЕК, під час випуску єврооблігацій книгу заявок було перепідписано майже втричі, що свідчить про значну цікавість міжнародних інвесторів до перших єврооблігацій компанії.

Організаторами розміщення стали BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs та Укрексімбанк, а фінансовими радниками та радниками щодо сталого розвитку "Укренерго" стали Rothschild & Cie та FinPoint. BNP Paribas,

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестував $75 млн у "зелені" облігації "Укренерго".

"Участь ЄБРР в угоді була зумовлена двома ключовими елементами. Перше - це чітке зобов'язання уряду забезпечити спрямування надходжень у повному обсязі на погашення заборгованості перед виробниками відновлюваної енергії. Друге - зобов'язання регулятора галузі щодо встановлення тарифу "Укренерго" на рівні відшкодування витрат, включно з повною компенсацією виробникам відновлюваної енергії в майбутньому", – пояснив банк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

Механізм CBAM на жорсткі викиди вуглецю в ЄС може зруйнувати низку меткомпаній України через її неготовність в умовах війни - експерти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА