18:10 15.11.2021

Зростання цін на метали може підірвати енергоперехід - МВФ

2 хв читати
Зростання цін на метали може підірвати енергоперехід - МВФ

Потреби країн у чистій енергії, необхідній для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року, можуть спричинити високі ціни на мідь, нікель, кобальт і літій протягом багатьох років, вважають аналітики міжнародного валютного фонду (МВФ), передає портал Green Deal.

Ціни на чотири промислові метали зростуть на кількасот відсотків проти рівня 2020 року й досягнуть піку близько 2030 року, прогнозують фахівці МВФ в аналітичній записці. Це значно підвищить витрати на виробництво та зберігання енергії з відновлюваних джерел, що в підсумку може "підірвати або уповільнити енергетичний перехід".

Зазначається, що ціни на літій можуть зрости приблизно з $6 тис./тонна у 2020 році до $15 тис./тонна до кінця 2030 року й залишатися високими протягом більшої частини 2030-х. Ціни на кобальт і нікель можуть зрости аналогічно в майбутні роки. Зростання цін на мідь буде не таким стрімким у зв'язку з повільнішим зростанням попиту.

Водночас, за оцінками МВФ, у разі стійкого підвищення індексу цін на метали на 10% темпи економічного зростання в країнах-експортерах металів можуть прискоритися на 2/3 процентних пункту порівняно імпортерами.

У дослідженні також наводяться оцінки Міжнародного енергетичного агентства, згідно з якими попит на літій і кобальт зросте більше ніж ушестеро протягом цього десятиліття для задоволення потреб в акумуляторах та інших видах використання чистої енергії. Попит на мідь подвоїться, а використання нікелю зросте вчетверо, хоча сюди входить задоволення потреб, не пов'язаних з енергопереходом.

Літій, нікель, кобальт, мідь і є основними металами, від яких залежить відновлювана енергетика та сфера електромобільності, оскільки вони вважаються накопичувачами енергії, що дають змогу забезпечувати безперебійне постачання електрикою.

Як повідомлялося з посиланням на звіт BloombergNEF, підвищення цін на метали, використовувані у виробництві акумуляторів, може уповільнити зниження вартості батарей, яке має ключове значення для великого поширення електромобілів. Акумулятори є найдорожчим компонентом електромобілів - на них припадають 30% загальної вартості.

За даними BloombergNEF, ціна на літій-іонні батареї у 2020 році в середньому становила $137/кВт.год порівняно з більш ніж $1000/кВт.год 10 років тому. Очікується, що електромобілі досягнуть цінового паритету з автомобілями з двигунами внутрішнього згоряння, коли вартість акумуляторів знизиться до $100/кВт.год.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА