18:55 16.11.2021

"ДТЕК ВДЕ" повідомила на біржі про невиплату "ГарПоком" коштів від "зелених" євробондів та ініціювала розслідування

2 хв читати
"ДТЕК ВДЕ" повідомила на біржі про невиплату "ГарПоком" коштів від "зелених" євробондів та ініціювала розслідування

Компанія "ДТЕК ВДЕ" повідомила на Лондонській фондовій біржі про невиплату їй ДП "Гарантований покупець" коштів від єврооблігацій НЕК "Укренерго" та ініціювала розслідування.

"Компанія вживе всіх доступних правових заходів для розслідування ситуації, захисту своїх прав та своєчасної оплати від "Гарантованого покупця", - йдеться у повідомленні "ДТЕК ВДЕ" у вівторок.

Зазначається, що компанія ще не отримала відповідного платежу від "ГарПоку" із коштів, залучених шляхом розміщення євробондів, тоді як, за інформацією з відкритих джерел, усім іншим виробникам електроенергії з ВДЕ гроші надійшли.

"Хоча компанія продовжує отримувати поточні щомісячні розрахункові платежі від "ГарПоку" на пропорційній основі з іншими виробниками відновлюваної енергії, він, як і раніше, винен їй приблизно 4,3 млрд грн за електроенергію, придбану в попередні періоди в 2020 і 2021 роках", - наголосили у "ДТЕК ВДЕ".

При цьому в компанії акцентували, що не отримали жодних пояснень від "ГарПоку", Міністерства енергетики чи будь-якої іншої сторони щодо цього дискримінаційного підходу до неї.

Водночас вона зазначила, що обслуговує свою банківську заборгованість та заборгованість за своїми облігаціями відповідно до договірних зобов'язань.

Водночас у "ДТЕК ВДЕ" зазначили, що метою випуску "Укренерго" "зелених" облігацій на суму $825 млн з погашенням у 2026 році було закриття боргу НЕК перед "ГарПоком", щоб той, у свою чергу, міг виконати свої платіжні зобов'язання перед українськими виробниками відновлюваної енергії.

За даними компанії, станом на 1 листопада 2021 року "ГарПок" був винен ВДЕ-генерації, включаючи і "ДТЕК ВДЕ", приблизно 27,6 млрд грн за електроенергію, закуплену протягом 2020 та 2021 років.

Як повідомлялося, за останніми даними "ГарПоку", із 19,3 млрд грн, перерахованих ним до Ощадбанку 12 листопада для розрахунків з ВДЕ-генерацією, на рахунки виробників надійшло 16,3 млрд грн. Про те, що на вечір понеділка 15 листопада не отримували платежів від держпідприємства, повідомили у "ДТЕК ВДЕ". У вівторок зранку у компанії також підтвердили агентству "Інтерфакс-Україна" відсутність платежів. За даними голови компанії Маріса Куніцкіса, за 2020-2021 рік цей борг становить майже EUR115 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА