11:20 18.11.2021

Єврокомісія пропонує заборонити імпорт пов'язаних із вирубуванням лісу товарів

2 хв читати
Єврокомісія пропонує заборонити імпорт пов'язаних із вирубуванням лісу товарів

Європейська комісія в середу презентувала законопроект, який зобов'язує компанії розкривати дані про їхні ланцюжки постачання з метою запобігання імпорту до ЄС товарів, пов'язаних із вирубуванням лісів, повідомляє портал Green Deal

"Щоб досягти успіху в глобальній боротьбі з кризою біорізноманіття та кліматичною кризою, ми маємо взяти на себе відповідальність діяти і вдома, і за кордоном. Наше регулювання відповідає на запит громадян мінімізувати європейський внесок у вирубування лісів", - сказав під час прес-конференції віце-президент ЄК Франс Тіммерманс.

Законопроект пропонує встановити порядок аудиту операційної діяльності компанії та її продукції (due diligence), а також запровадження системи бенчмаркінгу для країн із високим ризиком вирубування лісів. Зокрема, норми документа передбачається поширити на імпортерів сої, яловичини, пальмової олії, деревини, какао та кави, а також деяких похідних продуктів, включно зі шкірою, шоколадом та меблями.

Нові правила вимагатимуть від операторів, які вперше розміщують відповідну продукцію на ринку ЄС, розкривати інформацію про ланцюжки постачання, щоб запевнити регулятора, що їхня продукція не була вироблена на землях, де відбувалися вирубки лісів, або деградованих землях після 31 грудня 2020 року, навіть у тому разі, якщо це не заборонено у країні виробництва. У разі невідповідності цій вимозі реалізацію продукції буде заборонено на ринку ЄС.

"Причина, через яку ми можемо з гордістю сказати, що він (законопроект – ІФ) відкриває нові горизонти, полягає в тому, що він націлений не лише на незаконну вирубку лісів, а й на всі вирубки, спричинені розширенням сільськогосподарських угідь", - сказав єврокомісар з питань довкілля, океанів та рибальства Віргініус Сінкявічюс.

Раніше Сінкявічюс в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" та порталу Green Deal зазначив, що це регулювання не передбачає дискримінації, оскільки воно застосовуватиметься не лише до іноземних компаній, а й до європейських.

У Єврокомісії сподіваються, що закон буде ухвалено до 2023 року. Водночас великим компаніям буде надано 12-місячний пільговий період для адаптації, дрібнішим – 24-місячний пільговий період.

Законопроект щодо боротьби з вирубуванням лісів представлено через кілька днів після закінчення кліматичного саміту ООН у Глазго, де понад 100 світових лідерів, зокрема європейські, пообіцяли до 2030 року покласти край процесу зникнення лісів на планеті.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА