10:06 14.11.2022

Термін реалізації спільного зі США та іншими країнами пілотного проєкту щодо впровадження ММР в Україні становитиме 2-3 роки - глава Міненерго

2 хв читати
Термін реалізації спільного зі США та іншими країнами пілотного проєкту щодо впровадження ММР в Україні становитиме 2-3 роки - глава Міненерго

Пілотний проєкт із впровадження в Україні малих модульних реакторів (ММР), який запускається у партнерстві зі США, Японією та Республікою Корея, може бути реалізований орієнтовно протягом двох-трьох років, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко.

"Проєкт має оцінити та продемонструвати технічну здатність, економічну конкурентоспроможність, а також можливість виробництва та використання у промислових масштабах водню та аміаку з використанням малих модульних реакторів для отримання чистої безвуглецевої енергії", - написав він у своєму фейбуці у понеділок.

Галущенко уточнив, що для цього планується створення пілотної установки та проведення відповідного техніко-економічного аналізу робіт.

За словами міністра, напрацювання міжнародного державно-приватного консорціуму будуть використані, зокрема, для розвитку після перемоги нової енергетичної системи України та прискорять її "зелений перехід".

Галущенко зазначив, що список учасників включатиме і провідні компанії атомної галузі, і науково-дослідні установи. З боку США візьмуть участь NuScale, FuelCell Energy, Clark Seed, Argone National Laboratory, а з боку України - НАЕК "Енергоатом" та Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. Крім того, участь візьмуть Doosan Enerbility, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T, Starfire Energy.

"Дякую спеціальному уповноваженому президента США з питань клімату Джону Керрі за проанонсований на СОР27 спеціальний проєкт, де Україна в партнерстві зі США, а також Японією та Республікою Корея візьме участь у державно-приватному консорціумі з науково-практичних розробок для малих модульних реакторів", - зазначив міністр.

За його словами, проєкт стане продовженням партнерства України зі США у сфері технологій ММР та підтверджує здатність України зайняти гідне місце серед інноваційних лідерів у галузі чистої безвуглецевої енергетики світу.

"Навіть під час війни ми не зупиняємося в моделюванні нового енергетичного майбутнього України. Безвуглецева енергетика - один із головних фокусів світу в технологічному розвитку. Звісно, Україна, з нашим досвідом і потенціалом в атомній енергетиці, також братиме активну участь у реалізації світового порядку денного", - запевнив Галущенко.

Як повідомлялося з посиланням на Державний департамент США, спеціальний уповноважений президента США з клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко на СОР27 оголосили про старт пілотного проєкту впровадження в Україні малих модульних реакторів (ММР).

"Проєкт має на меті продемонструвати інноваційне лідерство України у сфері чистої енергії завдяки використанню передових технологій", - йдеться у повідомленні.

Згідно з ним, проєкт "Чисте паливо в Україні з малими модульними реакторами" орієнтований на виробництво в Україні чистого водню та аміаку за допомогою саме ММР та передових технологій електролізу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА