15:36 04.10.2023

Україні необхідно вже наступного року ухвалити закон про систему торгівлі викидами для врегулювання питання щодо CBAM - глава Міндовкілля

2 хв читати
Україні необхідно вже наступного року ухвалити закон про систему торгівлі викидами для врегулювання питання щодо CBAM - глава Міндовкілля

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець вважає за необхідне ухвалення закону про національну систему торгівлі викидами (СТВ) вже наступного року, щоб запровадити її у 2025 році й у такий спосіб уникнути перешкод для українського експорту, пов'язаних із початком дії з 1 січня 2026 року CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism).

"Якщо ми створимо свою національну СТВ, яка повністю відповідатиме європейській, зокрема й ціна на викиди CO2, або інтегруємо нашу СТВ з європейською, то CBAM нам абсолютно не страшний. Тому що ми будемо вже в цьому CBAM всередині його меж. Тепер ті, хто захоче постачати продукцію нам, платитимуть. Фактично наше завдання - пересунути межу CBAM й опинитися всередині цього проєкту", - сказав Стрілець в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Тому сьогодні не йдеться про запровадження CBAM або його відтермінування (для України - ІФ-У). Ми говоримо про титанічну роботу, яку потрібно швидко зробити, щоб CBAM був не для нас узагалі, а для тих, хто буде експортером товарів в Україну", - наголосив міністр.

За його словами, важливо, щоб закон про СТВ уже наступного року був у парламенті.

"Ми зі свого боку супроводжуватимемо його, щоб ВР його ухвалила, і вже з 2025 року була запущена ця система, нехай навіть у пілотному режимі", - додав він.

Міністр наголосив, що запровадження СТВ у тестовому режимі - фактично дати "поторгувати", але без грошей - дасть змогу зрозуміти вузькі місця, де потрібно доопрацювати, щоб європейська СТВ була готова приєднати до себе українську.

Водночас він наголосив, що доручив команді дуже амбітне завдання - скоротити термін роботи над створенням національної СТВ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА