18:57 23.10.2023

МЕА вбачає необхідність у заміні 80 млн км ліній електропередачі у світі до 2040 р.

2 хв читати
МЕА вбачає необхідність у заміні 80 млн км ліній електропередачі у світі до 2040 р.

Потреба в заміні або розширенні потужності ліній електропередачі у світі до 2040 року становить близько 80 млн кілометрів. Така модернізація потрібна, щоб країни могли досягти своїх кліматичних цілей і пріоритетів в енергетичній безпеці, прогнозує Міжнародне енергетичне агентство (МЕА).

Це можна порівняти з нинішніми розмірами глобальної електромережі.

Такі масштабні дії у всьому світі потребуватимуть щорічних інвестицій у розвиток електромереж у розмірі понад $600 млрд до 2030 року, що вдвічі перевищує поточний рівень.

Загальна увага до екологічно чистих енергетичних технологій, включно з вітростанціями, сонячною енергією та електромобілями, вражає, але інвестиції в лінії електропередачі недостатні, що в кінцевому підсумку може стати на заваді для подальшого розвитку, попереджають експерти.

Мережі раніше будувалися для доставки електроенергії споживачам із місць, де спалювали викопне паливо. Оскільки світ працює над переходом до економіки "чистої" енергії, тепер збільшується потреба в проведенні електромереж від місць, де побудовані вітряні та сонячні електростанції.

"Нещодавній прогрес у галузі "чистої" енергетики, який ми спостерігаємо в багатьох країнах, є безпрецедентним і викликає оптимізм, але він може виявитися під загрозою, якщо уряди та бізнес не об'єднаються, щоб гарантувати, що світові електромережі готові до нової глобальної енергетичної економіки, яка швидко розвивається", - заявив голова МЕА Фатіх Бірол, слова якого наводить CNBC.

Наразі у світі є проєкти у сфері відновлюваної енергії потужністю 1500 ГВт, які перебувають на просунутій стадії розвитку і чекають на підключення до електромереж. Це в п'ять разів більше приросту потужностей у вітровій і сонячній енергетиці в 2022 році, йдеться в повідомленні агентства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА