16:02 03.11.2023

"Укренерго" назвало причини невиплат компенсацій за "зеленим" тарифом домашнім СЕС

3 хв читати
"Укренерго" назвало причини невиплат компенсацій за "зеленим" тарифом домашнім СЕС

НЕК "Укренерго" назвало причини неузгодження актів купівлі-продажу електроенергії та невиплат компенсацій за "зеленим" тарифом власникам домашніх СЕС із червня 2023 року.

Як пояснила компанія на своїй фейсбук-сторінці у п'ятницю, джерелом для виплати компенсації "зеленого" тарифу домашнім сонячним електростанціям (СЕС) є тариф на послуги "Укренерго" з передання електроенергії магістральними мережами. Для виплати такої компенсації постачальники універсальних послуг (ПУП) надають "Укренерго" розрахунок її вартості, складений на основі даних комерційного обліку приватних домогосподарств. Такі дані надають ПУП обленерго в кожному регіоні України.

"На жаль, в актах, які надають нам ПУПи, виявлено численні порушення в розрахунках обсягів електроенергії, виробленої деякими приватними домогосподарствами, і невідповідності в документації, на підставі якої ці розрахунки було зроблено", - прокоментували в НЕК.

У компанії перерахували три ключові порушення з боку власників домашніх СЕС, через які "Укренерго" не погоджує акти купівлі-продажу е/е.

Перше порушення: закон "Про ринок електричної енергії" та закон "Про альтернативні джерела енергії" визначає, що стимулювання виробництва е/е з альтернативних джерел приватними домогосподарствами діє лише для генерувальних установок, встановлена потужність яких не перевищує 30 кВт.

"Що відбувається на практиці: у даних, які "Укренерго" отримало від ПУПів і перевірило в системі "Датахаб", ми зафіксували невідповідності. Зокрема, деякі домашні СЕС в окремі години порушують цю межу встановленої потужності в 30 кВт і виробляють навіть від 40 до 75 кВт. Це може означати, що такі СЕС не мають права на виплати компенсації. Отже, розрахунок, який з такими даними подають до "Укренерго" ПУПи, некоректний і не може бути оплачений", - пояснили в НЕК.

Другим порушенням є виробництво е/е домашніми СЕС вночі. Однак, як прокоментували в "Укренерго", законодавство визначає, що стимулювання виробництва е/е домашніми СЕС приватних домогосподарств, діє для об'єктів, які виробляють е/е саме з енергії сонячного випромінювання.

"Деякі СЕС виробляють е/е о 23:00 або навіть з 02:00 по 4:00. У таких випадках "Укренерго" переконують, що джерелом енергії є місячне сяйво та ліхтарі", - зазначили в компанії.

Третє порушення - це коли приватне домогосподарство, якому належить СЕС, зовсім не споживає е/е з мережі обленерго і, відповідно до правил роздрібного ринку е/е, не має права на отримання компенсації за "зеленим" тарифом.

"Це може вказувати, що такий виробник не є реальним домогосподарством. Бо домогосподарство, коли домашня СЕС не працює, має споживати е/е з інших джерел, отримуючи її з мережі", - констатували в НЕК.

Як зазначили в компанії, "Укренерго", згідно із законодавством, приймає акти купівлі-продажу е/е від ПУПів за весь обсяг е/е, що вироблена всіма приватними домогосподарствами за місяць у кожній області. І якщо НЕК бачить порушення, то не має права затверджувати повний розрахунок за послугу з компенсації "зеленого" тарифу по цій області.

У НЕК уточнили, що з червня 2023 р. "Укренерго" має в своєму розпорядженні додаткові інструменти для перевірки відповідності даних, які надають ПУПи з виробництва приватних домогосподарств. Зокрема, з червня введено в роботу нові функції на інформаційній електронній платформі "Датахаб", що дають змогу за кодом точки обліку проаналізувати діяльність кожного виробника.

За даними "Укренерго", загальний борг компанії з компенсації "зеленого" тарифу перед ПУП за 2022-23 рр. становить 2,7 млрд грн (з ПДВ). Зі свого боку, заборгованість ПУП за передання е/е перед "Укренерго" за той самий період становить 12 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Байден повідомив про виділення $7 млрд на сонячну енергетику

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА