12:00 18.11.2023

Голова "Укренерго" підтвердив наміри до кінця року погасити борг перед власниками домашніх СЕС обсягом близько 2 млрд грн

2 хв читати
Голова "Укренерго" підтвердив наміри до кінця року погасити борг перед власниками домашніх СЕС обсягом близько 2 млрд грн

Борг НЕК "Укренерго" перед постачальниками універсальних послуг (ПУП) з компенсації "зеленого" тарифу домашнім СЕС становить приблизно 2 млрд грн, і мета компанії розрахуватися за цими боргами до кінця поточного року, повідомив голова правління НЕК Володимир Кудрицький.

"Нам залишилися борги перед домашніми СЕС у розмірі понад 2 млрд грн. Але ж ми винні не даховим СЕС, а ПУПам. А вони нам у 5 разів більше, і при цьому вимагають від нас погашення боргів. Розумію, з ними не розраховується за старими боргами "ГарПок" і "Енергоатом" за ПСО для населення. Але водночас наше завдання до кінця року розрахуватися і за цією заборгованістю", - сказав Кудрицький у бліц-інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Водночас він закликав ПУП надавати "Укренерго" відкориговані відповідно до її зауважень акти, які є підставою для оплати. Він пояснив, що з червня ПУП вносять у "Датахаб" компанії (сховище всіх даних комерційного обліку) інформацію про те, скільки е/е виробила конкретна домашня станція.

"Це дає нам змогу зробити певний аналіз. Виявляється, СЕС генерують вночі вдвічі більше за встановлену потужність, трапляються й інші дивні речі, що не узгоджуються із законами фізики. Ми попросили ПУПи відкоригувати ці розбіжності, і деякі з них це вже зробили", - зазначив Кудрицький.

Він також додав, що кількість ПУПів, які дають відкориговані акти, поступово збільшується (раніше було відомо тільки про постачальників у Миколаївській, Київській та Вінницькій областях - ЕР).

"Ми точно просто прийдемо до того, що всі акти з ПУПами будуть підписані. (...) Мій прогноз полягає в тому, що всі ПУПи рано чи пізно будуть змушені дати коректні дані (...). Не бачу сенсу продовжувати ці "вертерівські страждання", краще зробити це раніше, зрозуміти, нарешті, що ми не допустимо необґрунтованого завищення цієї послуги, і цей процес завершити", - наголосив глава "Укренерго".

В інтерв'ю він зазначив, що компанія почала розраховуватися за кількома напрямками. Зокрема, вона погасила борги за обмеження промислових ВДЕ за цей і минулий рік на суму майже 5 млрд грн, а отже, сума боргу за обмеження "зеленої" генерації становить менше ніж 0,2 млрд грн.

За даними "Укренерго" на початок листопада, загальний борг компанії з компенсації "зеленого" тарифу перед ПУУ за 2022-23 роки становив 2,7 млрд грн (з ПДВ).

Своєю чергою, за цей самий період заборгованість ПУП перед "Укренерго" за передання е/е, кошти від яких є джерелом для виплати компенсації "зеленого" тарифу домашнім СЕС, становить 12 млрд грн.

Заборгованість ПУП, як вказує "Укренерго", є ще однією причиною несплати за е/е дСЕС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Україні потрібні альтернативні джерела енергії - Зеленська

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА