15:35 27.02.2024

Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

2 хв читати
Кабмін ухвалив постанову про впровадження гарантій походження е/е з ВДЕ - Міненерго

Кабінет Міністрів України у вівторок схвалив постанову "Про запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з поновлюваних джерел енергії", розроблену Міністерством енергетики спільно з Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і компослуг (НКРЕКП).

"Її (постанови - ІФ-У) реалізація сприятиме залученню іноземних інвестицій у будівництво нових "зелених" потужностей навіть в умовах війни", - зазначило Міненерго на своєму сайті.

Згідно з документом затверджено порядок видачі, обігу та погашення гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлювальних джерел, та порядок визначення екологічної цінності цієї електроенергії.

Крім того, передбачено створення реєстру гарантій походження, який адмініструватиме НКРЕКП. Гарантії формуватимуться в електронному вигляді в МВт-год відповідно до наданих адміністратором комерційного обліку обсягів відпуску електричної енергії з ВДЕ.

"Гарантії походження на відпущену "зелену" електроенергію виробниками з ВДЕ, яким надається державна підтримка (у вигляді "зеленого" тарифу або майбутніх аукціонів), належатимуть державному підприємству "Гарантований покупець", - поінформувало відомство.

У міністерства пояснили, що впровадження гарантій походження електроенергії суттєво збільшить експортний потенціал енергосектору України, оскільки споживачі е/е зможуть підтвердити її походження з ВДЕ та екологічну цінність у вигляді обсягу викидів СО2, яких вдалося уникнути.

"Це надасть змогу промисловим підприємствам довести, що їхні товари було вироблено з чистої енергії та відповідно підвищити конкурентоспроможність українських товарів на європейському ринку", - зазначили в Міненерго.

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, якого було процитовано на сайті відомства, незважаючи на колосальні ушкодження і втрату потужностей, яких зазнала "зелена" енергетика від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, за 2022-2023 рр. у країні було побудовано понад 650 додаткових МВт потужностей ВДЕ.

"Запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з ВДЕ, - це ще один крок до розвитку "зеленої" енергетики в Україні", - зазначив міністр.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За три роки роботи екологічних прокуратур викрито понад сотню злочинних груп, які скоювали злочини у сфері надро- та лісокористування

Мінагрополітики: Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, про скорочення не йдеться

Франція продовжить пошук інструментів контролю українського зерна на ринку ЄС

"ДТЕК Мережі" у 2023 р. переробив 3,5 тис. тонн відходів

"Метінвест" має намір побудувати завод в італійському Пьомбіно як один із найбільш технологічних і екологічних - СЕО

"Інтерпайп" розраховує збільшити постачання до ЄС після початку роботи ринку за правилами Green Deal - топменеджер

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт про відкриття експорту біометану - депутат

Ощадбанк візьме участь у фінансуванні ВЕС 520 МВт на заході України - заступник голови

Xiaomi розпочне продаж свого першого електромобіля наприкінці березня

ВЕС повністю вийшли на вільний ринок в обхід "ГарПок" - голова УВЕА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА