12:57 22.03.2019

Заступник директора ПРООН в Україні: "ПРООН не просто допомагає закуповувати ліки, але й підтримує реформи"

7 хв читати
Заступник директора ПРООН в Україні: "ПРООН не просто допомагає закуповувати ліки, але й підтримує реформи"

Ексклюзивне інтерв'ю заступника директора Програми розвитку ООН (ПРООН, UNDP) в Україні Блерти Чели

- Як Ви оцінюєте ситуацію із закупівлею лікарських препаратів за кошти держбюджету, зокрема у напрямку онкології?

- За програмою онкології ПРООН закуповує ліки з 2016 року, коли з відповідним проханням до нас звернулося Міністерство охорони здоров'я України (далі МОЗ). Раніше в цьому напрямку існували певні виклики, зараз ми бачимо покращення ситуації із закупівлею препаратів та з лікуванням онкологічних захворювань.

У тому числі, це відбулося завдяки залученню нашої організації, що надало процесу закупівлі більше прозорості і відкритості. За рейтингом Aid Transparency Index ПРООН вважається однією з найбільш прозорих організацій. Завдяки таким якостям нам вдалося вийти на міжнародні ринки та подолати корупційні схеми, які раніше існували в системі закупівлі ліків.

Потрібно розуміти, що міжнародні ринки, де закуповується значна частина препаратів для лікування онкології, раніше були закриті для України через недобросовісних посередників. Але нам вдалося змінити ситуацію і здійснити закупівлі ліків на міжнародних ринках, причому зі значною економією.

Завдяки можливості працювати напряму з міжнародними та місцевими виробниками, всього за три роки (2016-2018) ми змогли заощадити близько $66 млн, у тому числі $33 млн на ліки для онкохворих. Тільки в 2018 році економія на закупівлях препаратів склала $25 млн. Це не просто сухі цифри, це кошти, які раніше осідали в кишенях посередників і корупціонерів, і які зараз можуть бути використані для придбання ліків. Наприклад, деякі онкологічні препарати ми закуповуємо в п'ять разів дешевше, ніж вони продаються на європейському ринку.

- За рахунок чого досягається таке зниження ціни?

- Є кілька причин. По-перше, ми вийшли на міжнародний ринок, і завдяки тому, що ми це зробили прозоро, все більше і більше компаній подають свої заявки на участь у торгах, що призводить до зменшення цін.

Також у нас є можливість виходити безпосередньо на світових виробників ліків. Наші процедури завжди відкриті, прозорі та доступні онлайн. Будь-яка компанія, яка має право виробляти ліки і представляти їх на ринку, може взяти участь в торгах.

Ми проводимо тренінги для наших постачальників, навчаємо їх тому, як ми реалізуємо закупівлі, і все більше компаній висловлюють свою зацікавленість брати участь у тендерах.

Є ще один важливий фактор, який дозволяє істотно знизити ціну: закуповуючи ліки, ми укладаємо довгострокові угоди.

- Скільки довгострокових контрактів на поставку ліків ви уклали?

- За два роки ПРООН в Україні уклала довгострокові контракти приблизно на 230 медикаментів за 27 державними програмами. Це не тільки онкологія, а й інші програми. Тут ми говоримо про найкращі ціни. Ми розглядаємо, наскільки ціна є конкурентною не лише в Україні, але й на міжнародному рівні.

Середній термін угоди становить до трьох років. Якщо бути точнішими, ми укладаємо контракт на один рік з можливістю його пролонгації до трьох років залежно від аналізу трендів ринкового середовища. При цьому ми продовжуємо дослідження актуальних цінових ринкових пропозицій. Використання механізму довгострокових контрактів дає можливість закуповувати і поставляти ліки швидко та більш ефективно.

Як визначається ціна в довгострокових контрактах?

- На момент підписання контракту прописана досить низька ціна. Але ми постійно моніторимо ринок і маємо можливість повторно оголосити закупівлю в разі зміни ринкової ситуації. Наша команда має досвід роботи в 170 країнах і територіях світу, тому ми знаємо, як проводити такий моніторинг ефективно.

- Раніше, у 2015 році, закупівлі за програмою онкології проводило британське закупівельне агентство Crown Agents. Як ви оцінюєте роботу ваших попередників?

- Я хочу зазначити, що Crown Agents зіткнулися з певними викликами, які їм довелося долати. Згодом проведення закупівель ліків від онкології було передане ПРООН і, на мою думку, ми ефективно справляємося з цим завданням. Сума економії $ 33 млн говорить сама за себе. І ми розуміємо, що нашому успіху багато в чому сприяли досвід і наша репутація прозорої організації. Ми як організація, що входить у структуру ООН, відрізняємося від інших компаній, не займаємося бізнесом, наші відносини з урядами, громадськими організаціями та іншими інститутами побудовані на принципах партнерства.

ПРООН не просто допомагає купувати ліки, але й підтримує реформи, які є надзвичайно важливими на сьогоднішній день. Ми активно працюємо з пацієнтськими організаціями та представниками громадянського суспільства, допомагаємо їм розвиватися та покращувати необхідні навички в ході тренінгових програм, під час яких ділимося знаннями, передаємо інструментарій та методики.

- Давайте повернемося до закупівель ліків за програмою лікування онкології. Вся програма закупівель за бюджет 2018 року виконана. Коли розпочнеться закупівля за бюджет 2019 року?

- Програму державних закупівель 2017 року ми виконали на 92%, 2018 року – на 50%. Все йде практично за графіком. Щодо закупівель у 2019 році, ми надіслали МОЗ наші пропозиції і очікуємо підписання договору.

- Коли будуть поставлені ті 8%, які залишилися за програмою закупівель за бюджет 2017 року? Чи ці кошти будуть перерозподілятися на інші напрямки?

- Перш за все, хочу уточнити: все, що з самого початку запросило Міністерство, було доставлене вчасно. Зараз ми говоримо про доставки за рахунок отриманої економії, з яких залишилося 8%. За погодженням з Міністерством охорони здоров'я, препарати, закуплені на зекономлені кошти, будуть поставлені до середини червня. Така затримка пов'язана з дефіцитами деяких активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) для виробництва на світовому ринку.

- Тобто, ви будете чекати, поки з'являться ці АФІ?

- Контракти з виробниками вже укладені. Тому ми очікуємо поставки згідно з термінами, вказаними в угодах.

- Коли будуть поставлені всі препарати, закуплені за бюджет 2018 року?

- Згідно з нашими договорами з Міністерством охорони здоров'я, закупівлі передбачають два етапи. Відповідно до першої частини договору, закупівлі і поставки вже проведені. А додаткові угоди, відповідно, реалізуватимуться пізніше. На мою думку,  по цій частині угоди препарати будуть поставлені до кінця року.

- Часто при бюджетних закупівлях є проблема відстеження залишків препаратів. Як ви відстежуєте наявність препаратів в клініках і на складах?

- ПРООН закуповує ліки швидко і ефективно. Оскільки наші зусилля спрямовані на максимальне задоволення потреб пацієнтів, ми реалізуємо також низку додаткових ініціатив. Зокрема, ми провели моніторинг доставки, наявності та використання медпрепаратів на місцях і виступили партнером створення сайту "Є ЛІКИ", де пацієнт може побачити наявність препаратів в клініках. Крім того, ми підтримуємо створення електронної системи управління запасами ліків, яка дозволить побачити, що відбувається на складах. Ми вже оголосили конкурс на розробку відповідного програмного забезпечення і очікуємо швидкого підписання контракту. ПРООН провела численні консультації з потенційними учасниками конкурсу, із залученням іноземних компаній і експертів. Ми хочемо, щоб це було найкраще, найсучасніше програмне забезпечення, яке зможе вирішити проблеми обліку лікарських засобів, закуплених за кошти держбюджету.

- Зараз в Україні вже створено національне закупівельне агентство - держпідприємство "Медичні закупівлі України" (МЗУ). Як ви оцінюєте процес його створення?

- Ми були залучені до створення цієї структури. МЗУ вже почало проводити закупівлі, використовуючи кошти Глобального фонду. Мені важко сказати, скільки часу потрібно на повне становлення такого агентства, але я б хотіла підтвердити, що ми з готовністю поділимося всіма нашими напрацюваннями по закупівлях лікарських засобів, нашим великим досвідом. Ми продовжуватимемо працювати разом з Міністерством охорони здоров'я та МЗУ, поки не побачимо, що українське національне закупівельне агентство може працювати самостійно. Тоді ми будемо вважати, що наша місія виконана.

- Зараз багато процесів зупинились через політичні ризики. Чи є ризик, що у зв’язку з виборами відбудуться зміни у міжнародних закупівлях??

- Я знаю, що багато реформ справді завмерли через політичні події, але якщо мова йде про закупівлю ліків, то цей процес повинен йти безперервно – адже йдеться про життя і здоров'я людей. Я не думаю, що українці і українська влада дозволять зірвати процес закупівлі ліків. Я вважаю, що хто б не прийшов до влади, він буде вважати це важливим напрямком і зробить все, щоб потреби українців в ліках були задоволені.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ми вивчаємо практики спеціальних економічних зон у різних країнах, а також співпрацюємо з потенційними інвесторами - мер Миколаєва

Звучить це, м'яко кажучи, як диверсія – голова правління "Української біржі" щодо пропозиції регулятора здати ліцензію

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

"Укренерго" готове сприяти розвитку власної генерації промспоживачами - глава компанії

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

Глава МВС: В Україні запрацює державний реєстр територій, забруднених вибухонебезпечними предметами

У Євросоюзі набагато легше запустити нове залізничне сполучення, ніж в Україні, - виконавчий директор RegioJet

Невдовзі буде створено покроковий алгоритм подання заяви до Міжнародного реєстру збитків від агресії РФ - Мудра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА