16:31 11.06.2019

Скасування безвізу нам не загрожує - представник України при ЄС

5 хв читати
Скасування безвізу нам не загрожує - представник України при ЄС

Ексклюзивне  інтерв’ю представника України при ЄС, посла Миколи Точицького.

Минуло два роки з часу запровадження у червні 2017 року Євросоюзом безвізового режиму для громадян України. Чи виконує Україна рекомендації, надані ЄК у своїх щорічних оцінках, чи існує загроза скасування безвізового режиму?

Дійсно, сьогодні виповнюється рівно два роки з часу запровадження Європейським Союзом безвізового режиму короткострокових подорожей для громадян України. Сьогодні ми настільки звикли до цього факту, що інколи забуваємо, яким складним був насправді шлях до «безвізу». Це доленосне рішення ЄС схвалив за результатами повного виконання Україною Плану дій щодо візової лібералізації. Цей План дій охоплював 144 досить складні критерії, які наша держава мала виконати, здійснивши відповідні реформи у сферах безпеки документів, міграції, громадського порядку, фундаментальних прав, боротьби з корупцією. Це не були суто одноразові заходи, відповідні критерії мають дотримуватися державами, які мають безвізвоий режим з ЄС, на постійній основі, адже Єврокомісія здійснює постійний і ретельний нагляд та надає відповідні рекомендації відповідно до запровадженого моніторингового механізму, який, зокрема, передбачає можливість скасування безвізового режиму за певних умов. Так, наприклад, за ініціативою однієї з держав-членів Єврокомісія планує здійснити оцінку щодо дотримання безвізових вимог Албанією. До речі, скасування вимоги подання антикорупційними активістами е-декларацій, здійснене Конституційним Судом України минулого тижня, також було однією з ключових рекомендацій, що містилася у другій Доповіді ЄК від грудня 2018 року. Ці рекомендації ЄК дозволили також суттєво прискорити процес створення Вищого антикорупційного суду, судді якого були призначені у квітні ц.р. за результатами ретельного конкурсного відбору за участі міжнародних експертів, а також здійснити інші важливі реформи у сфері боротьби з корупцією, організованою злочинністю, а також управлінні міграцією.

Активізація боротьби з корупцією та судова реформа є одними з ключових пріоритетів Президента України Володимира Зеленського. Тому переконаний, що скасування «безвізу» нам не загрожує.

Протягом цих двох років низка країн запровадила «безвіз» чи спростила візовий режим з Україною. Як безвізовий режим з ЄС вплинув на ухвалення цих рішень?

Досить жорсткі умови отримання безвізового режиму з ЄС, а також наявність постійного контролю за їхнім дотриманням з боку інституцій ЄС, без сумнівів створили досить сприятливі умови для подальшого розширення безвізового простору для України шляхом укладення відповідних угод або спрощення візового режиму. Адже критерії лібералізації візового режиму різних держав доволі часто є подібними. Невдовзі після запровадження «безвізу» з ЄС Міністерство закордонних справ розпочало відповідну двосторонню роботу, зокрема з так званими країнами «білого Шенгенського списку».

Хотів би відразу зауважити, що режим безвізових поїдок до ЄС охоплює не лише держави-члени ЄС (за винятком Великої Британії та Ірландії), але й чотири держави-учасниці Шенгенської угоди: Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію та Швейцарію, а також чотири держави, у яких діє візове законодавство ЄС: Андорру, Сан-Марино, Ватикан та Монако.

Питання переговорів про безвізовий режим з іншими державами  є безпосередньою компетенцією Департаменту консульської служби, який я свого часу мав честь очолювати, тому лише озвучу наявну в мене інформацію МЗС. З 2017 року по сьогоднішній день було укладено 9 угод про безвізові поїздки українських громадян - з Албанією, Сент-Кітс і Невісом, Антигуа і Барбудою, ОАЄ, Сербією, Катаром, Уругваєм, Монголією, Співдружністю Домініки. Односторонні рішення про запровадження безвізового режиму для громадян України прийняли п’ять держав: Ботсвана, Коста-Ріка, Маврикій, Македонія та Таїланд.

Укладено угоду про спрощення оформлення національних віз зі Швейцарією; угоди про поїздки за внутрішніми ID-картками з Туреччиною та Грузією. З низкою країн було укладено угоди про безвізові поїздки власників дипломатичних та службових паспортів, що, як правило, є першим кроком для «безвізу» для всіх громадян, адже з ЄС свого часу ми також починали з цього.

 Важливим елементом подальшого спрощення візового режиму стало схвалення рішень про надання можливості оформлення віз по прибуттю в аеропортах (Кувейт, Республіка Союзу М’янма) або електронних віз (Ефіопія, Оман, Джибуті). З окремими країнами домовлено про зменшення плати за візу. З багатьма іншими країнами тривають активні переговори щодо безвізових подорожей.

Тобто, очевидним є зв'язок висхідної динаміки лібералізації візового режиму зі світом після запровадження безвізового режиму з ЄС. Сьогодні, через два роки після отримання «безвізу» ми сприймаємо це як даність. Але шлях до цього рішення був тривалим і непростим. Ми почали порушувати це питання перед ЄС ще в середині 2000-х років і тоді це здавалося нездійсненою мрією. Навіть виконавши більшість умов Плану дій, виникали ті чи інші політичні чи технічні питання, які не додавали впевненості, що ЄС піде на цей крок.

До скількох держав українці можуть подорожувати сьогодні без віз?

Загалом, за останніми даними Passport Index, паспорт громадянина України посідає  26-у сходинку і дає можливість безвізових подорожей до 91 держави, а в 43 країнах візу можна отримати по прибуттю в аеропорт. Для порівняння - у 2016 році паспорт України посідав лише 47 місце у зазначеному рейтингу.

Скільки українців змогли скористатися «безвізом» протягом цих двох років?

Що стосується кількості українців, які скористалися безвізовим режимом з ЄС з часу його запровадження, то тут теж маємо промовисту статистику. Згідно з наявною статистикою Адміністрації Державної прикордонної служби України, станом на сьогодні перевагами «безвізу» скористалися понад 2,9 млн. громадян України.

Хотів би також відзначити, що українські громадяни дуже відповідально ставляться до правил «безвізу», не створюють міграційної загрози для ЄС, що підтверджується статистикою та відповідними доповідями, що регулярно готуються Європейською Комісією.

Які Ви бачите подальші пріоритети взаємодії з ЄС на цьому напрямі?

Отримавши «безвіз» з ЄС, ми не зупинилися на місці. Маємо плани щодо подальшого поглиблення співпраці у сфері юстиції, свободи та безпеки. Відповідні пропозиції ще минулого року були передані стороні ЄС і вже обговорювалися під час засідання відповідного профільного підкомітету. Йдеться, зокрема, про гармонізацію стандартів у сфері безпеки та контролю кордонів, посилення співпраці у сфері боротьби з оргзлочинністю, незаконним трафіком, кіберзагрозами, управління міграцією, спільні прикордонні пункти та низка інших речей, які у свою чергу є елементами Шенгенських acquis.

До речі, комплекс цих питань обговорюватиметься під час чергового 21-го Саміту Україна-ЄС, який відбудеться  8 липня в Києві за участю Президента України Зеленського, Президента Європейської Ради Дональда Туска та Президента Європейської Комісії Жана-Клода Юнкера.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

аirBaltic негайно розпочне польоти, як тільки повітряний простір України буде відкрито, – Мартін Гаусс

Сподіваємося обрати нових суддів ВАКС до кінця цього року, можливі зв'язки з державою-агресором перевіряємо прискіпливо – суддя ВАКС, член ВККС Коліуш

Підтримка України на шляху до справедливості має бути постійною, бо це робота на роки і десятиріччя – генпрокурор

Глава "Центренерго" Андрій Чуркін: Нам вдалося повернути і постачальників вугілля, і покупців електроенергії, тому ОЗП пройдено успішно

Директор Державного центру зайнятості Жовтяк: Наше завдання - змінити стереотип, що ми "біржа праці"

"Укртелеком" збільшить обсяг інвестицій щонайменше на 70% у 2024 р. - гендиректор

Ухвалення нового закону про ОСЦПВ дасть українському ринку можливість відповідати європейським стандартам - гендиректор МТСБУ

Ми реально боремося за те, щоб біржовий ринок агро існував - член НКЦПФР Ільін

Ситуація із захмарними цінами на картоплю у 2024-2025 МР не вирівняється - віце-президент УАВК

Складний процес заміни обов'язкового страхування вимагає продовження перехідного періоду закону "Про страхування" до кінця року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА