15:01 10.03.2020

Рівень ртуті в організмі Шокіна в 5 разів перевищував норму і був смертельним - хірург "Rudolfinerhaus" Корпан

5 хв читати
Рівень ртуті в організмі Шокіна в 5 разів перевищував норму і був смертельним - хірург "Rudolfinerhaus" Корпан

Інтерв’ю професора-хірурга австрійської клініки "Рудольфінерхауз" Миколи Корпана агентству "Інтерфакс-Україна".

 

Як заявляв Віктор Шокін, його ймовірно отруїли в Греції. Чому там не змогли виявити факт отруєння?

Як правило, всі лікарі беруть спочатку загальний та розширений аналізи крові. Втім, ці аналізи не включають таких рідкісних досліджень, як скажімо, досліджень на діоксин або важкі метали. Тому, коли до нас надійшов Віктор Шокін і ми побачили, що його загальний стан погіршується все більше і більше, порушуються різні функції органів, то звичайно довелось не тільки зробити широкий аналіз крові, але й визначення рівня тяжких металів в його крові, зокрема свинця та ртуті. І ми влучили – серед цих важких металів ми виявили ртуть.

У наскільки критичному стані надійшов до вас Шокін?

Показники крові були надзвичайно поганими. Незалежно від терапії, яку ми почали проводити, вони ввійшли у так званий патологічний стан, який називається в медицині анемією. Ця анемія була яскраво виражена. Це не просто якийсь один показник скочив вниз чи скочив вгору, а це була виражена картина анемії та вона задокументована лабораторіями клініки "Рудольфінерхауз" у Відні.

 

Пізніше почалося порушення функцій печінки та нирок. Почала розвиватись печінкова та ниркова недостатності. А це, у підсумку, призводить до летального наслідку. Шокін пережив три серцевих напад. На першому етапі ми констатуємо, що перший напад був нанесений по серцевому м’язу. Пізніше інтоксикація продовжувалась і організм чинив опір, але в той же час, серцевий м’яз не витримав і другого нападу, тому була зупинка серця і вдруге.

 

І втретє, коли почала розвиватись недостатність життєво важливих органів, таких як печінка і нирки – це був третій серцевий напад.

Ви заявляли, що вміст ртуті призвів до кількох зупинок серця у Віктора Шокіна та подальших проблем з його здоров’ям. Скільки ж було ртуті в організмі Шокіна?

Коли Віктор Шокін звернувся до нас, то рівень ртуті був 9,7 одиниць в його крові. А допустима доза – нуль і максимально верхня границя – два. Тобто в п’ять, майже в п’ять разів перевищував допустимий рівень ртуті у крові.

9,7 – це смертельна доза. Потім пішло зниження, йшло інтенсивне лікування, зниження було до восьми, а далі – до семи і так далі. Останній зафіксований рівень ртуті у крові Шокіна наближається до верхньої границі норми, але все-таки він перевищує її в два рази, незважаючи на те, що проводиться інтенсивна терапія.

Чи призвело отруєння Шокіна до інших наслідків?

Шокін пережив три серцеві напади. І знаєте, в історії можна назвати такі випадки поодинокими – це диво-випадки. Але Шокін вижив і вийшов з цієї смертельно небезпечної ситуації завдяки двом основними факторами. Перший фактор – те, що він в минулому був спортсменом, в нього організм був здоровий, серцевий м’яз працював, печінка, нирки працювали. І друге – вчасно втрутились лікарі.

Чи могла ртуть потрапити до організму природним шляхом чи в побуті?

Такий високий рівень ртуті у крові, який є летальною дозою для людського організму, – він може бути отриманий тільки штучно. Яким шляхом, за яких обставин ця ртуть була занесена в його організм – цього я не можу сказати.

Він міг отримати цю дозу за день, він міг отримати її за тиждень, а міг отримати, скажімо, дихаючи парами ртуті – протягом місяця. Він міг знаходитись в якому-небудь закритому просторі, наприклад, в кімнаті, спальні, в кабінеті, в машині – і отримував цю дозу ртуті поступово, вона накопичувалась. Потім, смертельна, максимальна доза ртуті досягла свого піку дії, і це ми бачимо по серцевому м’язу, який тоді не витримав.

Наша терапія була пов’язана із виведенням токсину. Введений антидот зв’язав хімічні частинки ртуті і почався зворотній процес – рівень ртуті почав зменшуватись.

У даному разі ми маємо справу із десятьма одиницями, це означає в п’ять разів вище верхньої допустимої дози ртуті в людському організмі. В побуті людина не може отримати такої дози. Якщо вона там, не знаю, кілограмами кожного дня їла який-небудь продукт, що містить ртуть. Скажімо щуку вона їла, по 20 кг, то рівень ртуті можна було б підняти в два, три рази. Але не більше.

Також певна отрута чи ліки викликають не тільки локальну дію, наприклад, погіршення чи покращення роботи печінки, але можуть викликати і порушення роботи всього організму. Зокрема, тут ми бачили не просто порушення функції якогось одного органу, а ми бачили множинне порушення функцій різних органів.

З вашої точки зору, це було разове отруєння ртуттю чи поступове ?

Мені важко сказати. Все залежить від того, яка доза була закладена. Ми не можемо сказати, як він її отримав – чи одноразово, чи поступово вдихав, чи десь було джерело цієї ртуті спеціально поставлене і він вдихав її постійно, наприклад в автомобілі або в спальні. Ми знаємо, що ті ж прослуховування ставляться у найвищих кабінетах. Можливо, в декількох місцях були поставлені такі дози ртуті, проходило випаровування, він заходив, вдихав, цього не помічав, знову приходив, знову вдихав і так далі. І пізніше, ця доза дійшла до такого рівня, що почала давати свій результат. Зараз це не моє питання, яким саме чином і скільки за тривалістю проходило накопичення ртуті у тілі Шокіна.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ми попередили ринок про те, що фондові біржі ПФТС і УБ можуть втратити ліцензії - голова і члени НКЦПФР

Наші солдати воюють, щоби Київ, Дніпро та Львів не перетворилися на Бахмут та Авдіївку

ЄІБ розробляє програми енергоефективного відновлення житлового фонду та створення соціального житла

Юрій Бова: Наше найперше завдання - зберегти весь потенціал наявного бізнесу

Директор юридичного департаменту компанії "Санофі в Україні" – про доступ пацієнтів України до інноваційної терапії

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Кожен обмін полоненими дає нову інформацію і надію рідним - Уповноважений з питань зниклих безвісти

Допоки Україна потребуватиме гуманітарної допомоги внаслідок жорстокої війни з боку Росії, ми будемо з вами - директор з питань сусідства Генерального директорату ЄК з гуманітарної допомоги

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА