14:59 22.10.2020

Голова Нацполіції: "Найбрудніша гра" на місцевих виборах проходить у великих містах

3 хв читати
Голова Нацполіції: "Найбрудніша гра" на місцевих виборах проходить у великих містах

Ексклюзивне бліц-інтерв'ю голови Національної поліції України Ігоря Клименка напередодні виборів

Скільки правоохоронців буде задіяно в забезпеченні правопорядку на місцевих виборах? Чи готова поліція в повній мірі до виконання поставлених завдань?

На виборах ми задіємо практично весь особовий склад. Плюс будуть придані сили - курсанти вищих навчальних закладів системи МВС. Це величезний пласт роботи: більше 30 тисяч ТВК і ДВК будуть під охороною поліції. До речі, більш 1500 ТВК ми вже взяли під охорону . Але крім охорони виборчих дільниць поліцейські також патрулюватимуть вулиці, продовжуватимуть боротися зі злочинністю. Окремо створені спеціальні групи вибухотехніків і кінологів, адже не виключаємо, що будуть повідомлення про замінування дільниць.  

Це будуть напружені дні, але ми готові. Допомагатимуть нам наші колеги з Нацгвардії , ДСНС, прикордонної служби. Впевнений, що впораємося.

Чи можна говорити, що поліцейські не будуть втручатися у виборчий процес і залишаться поза політикою?

Не просто говорити - я запевняю вас у тому, що поліція поза політикою. Ні про жодне втручання у виборчий процес і мови бути не може. Поліція - на боці закону. І крапка.

Чи є оперативна інформація про можливі провокації, які заходи вживаються для недопущення інцидентів?

Ми кожен день отримуємо величезну кількість інформації, ретельно перевіряємо її. Звичайно, я не буду розкривати всі таємниці нашої роботи. Але запевняю, що поліція буде оперативно припиняти можливі провокації .

Які регіони / міста можуть бути "проблемними"?

Всі читають новини, бачать повідомлення поліції і розуміють, що ці вибори в принципі «проблемні». Правопорушень, маніпуляцій і спекуляцій дуже багато. Потрібно розуміти, що найбрудніша гра йде в великих містах і ОТГ - там, де сфери впливу сильні, там і потужніше кандидати борються за голоси виборців. Не завжди чесним шляхом, але поліція напоготові - припиняємо і документуємо відразу такі моменти.

Як буде забезпечуватися правопорядок на виборчих дільницях (з урахуванням карантинних заходів) і супровід бюлетенів?

Виключно так, як це передбачено чинним законодавством. Жодного втручання в процес голосування і підрахунок голосів. Тільки забезпечення охорони громадської безпеки і збереження виборчої документації.

З урахуванням карантинних обмежень поліцейські також контролюватимуть дотримання громадянами протиепідемічних заходів - всі обов'язково повинні бути в правильно одягнених масках чи респіраторах. Такі наші реалії.

Кожен поліцейський пройшов курс навчання, який розробили фахівці Громадянської мережі «ОПОРА». Співробітники поліції перед виходом на чергування отримують чіткі інструкції.

Яка кількість виборчих правопорушень зафіксована на даний момент, скільки кримінальних справ розслідується? Які порушення можна назвати типовими для нинішньої виборчої кампанії?

Станом на сьогодні поліцейські вже зафіксували понад 6,5 тисяч заяв, пов'язаних з виборчим процесом. Складено майже 1500 адміністративних протоколів, а слідчі розпочали 508 кримінальних проваджень.

Виходячи з правових кваліфікацій, можу сказати, що типовими порушеннями цієї виборчої кампанії є підкуп виборців, перешкоджання здійсненню виборчого права, та ж масова зміна місця проживання громадян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

Ми можемо вдосконалювати діагностику за допомогою ШІ –  завідувач відділу Інституту ім. Філатова

У Євросоюзі набагато легше запустити нове залізничне сполучення, ніж в Україні, - виконавчий директор RegioJet

Невдовзі буде створено покроковий алгоритм подання заяви до Міжнародного реєстру збитків від агресії РФ - Мудра

Посол Італії: для Путіна України не існує, він категорично заперечує національну ідентичність українців

Наше основне завдання – збереження архітектурних пам'яток України, пошкоджених унаслідок війни, – представниця WMF в Україні

аirBaltic негайно розпочне польоти, як тільки повітряний простір України буде відкрито, – Мартін Гаусс

Сподіваємося обрати нових суддів ВАКС до кінця цього року, можливі зв'язки з державою-агресором перевіряємо прискіпливо – суддя ВАКС, член ВККС Коліуш

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА