14:00 17.09.2021

Уже в 2050-х роках Україні знадобиться 15 нових атомних енергоблоків - глава "Енергоатому" про меморандум з Westinghouse

9 хв читати
Уже в 2050-х роках Україні знадобиться 15 нових атомних енергоблоків - глава "Енергоатому" про меморандум з Westinghouse

Ексклюзивне інтерв'ю т.в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна агентству "Інтерфакс-Україна" і інтернет-порталу "Енергореформа"

Текст: Ніна Яворська

- Рішення про будівництво четвертого енергоблоку Хмельницької АЕС "з нуля" уже остаточне? Тобто ХАЕС-3 добудовуєте, як і було задумано раніше, а ХАЕС-4 – на новому майданчику?

- Вчора (9 вересня – ІФ) ми були на майданчику Хмельницької АЕС, оцінили поточну ситуацію. Я думаю, що буде рішення ХАЕС-3 завершувати саме так, як планувалося, зокрема з використанням усього наявного обладнання першого контуру.

Що стосується ХАЕС-4, то, на наш погляд, його краще збудувати на новому місці з новою фундаментною частиною та будівельною конструкцією під вимоги технології АР1000.

Тому ми залишимо існуючі конструкції старого ХАЕС-4 у тому вигляді, як зараз (можемо використати їх під склади, цехи, тренажер тощо), а праворуч, де є достатньо місця ще для двох енергоблоків, почнемо будувати блок з нуля за технологією АР1000.

- Інші чотири енергоблоки, згадані у меморандумі, на яких майданчиках плануються?

- По одному на Рівненській і Южно-Українській АЕС, і два (7-й та 8-й енергоблоки) на Запорізькій АЕС, там теж місце є.

- Коли орієнтовно може бути реалізовано, принаймні, проект ХАЕС-4?

- Якщо починати "з нуля", і якщо все добре, то таке будівництво триває приблизно 5 років.

Інтенсивна робота з Westinghouse вже почалася. Чергова нарада з їхнім віце-президентом відбудеться одразу після нашого інтерв’ю. Будемо обговорювати планування графіка робіт, розподіл відповідальності, дорожню карту реалізації проєкта. Сподіваємося, що до кінця цього року – я називаю оптимістичний прогноз – ми розпочнемо проєктні роботи і далі за планом швидко рухатимемося.

Фактично відлік часу пішов. Стосовно початку закладення будівництва орієнтуємося на кінець цього – початок наступного року. У 2027 році блок має повноцінно працювати на повну потужність.

- Скажіть, чому в меморандумі домовленість саме про п'ять енергоблоків? Хто проводив оцінку необхідності таких потужностей?

- Такі оцінки є. І не по п’яти, а по більшій кількості блоків. Чому це потрібно?!

По-перше, для компенсації дефіциту потужностей в енергосистемі України, який очевидно виникне найближчим часом.

По-друге, для заміщення існуючих блоків АЕС, що будуть виводитися із експлуатації в горизонті 2050 року. До того часу ми продовжуватимемо експлуатацію існуючих блоків. Міжнародна практика свідчить, що такі блоки спокійно можуть працювати 60 років і більше. Ми розраховуємо, що термін експлуатації всіх наших блоків ВВЕР1000 буде продовжено на такий строк їхнього експлуатаційного віку. Але вже у 2050-х роках Україні знадобиться 15 нових атомних енергоблоків замість нині працюючих. Враховуючи тривалі терміни будівництва і чимале фінансування, треба вже зараз про це турбуватися. По-третє, додаткові потужності в атомній енергетиці потрібні також і у зв’язку із суттєвим скороченням теплової генерації. До 2030 року нам потрібно значно зменшити її вплив на довкілля. Крім зупинення теплових енергоблоків (а їхня частка в енергосистемі є вагомою), нічого іншого не можна зробити. Ще можна замінити потужності теплової генерації за допомогою ВДЕ, але цей вид генерації є вкрай дорогим і нестабільним.

- На фоні розбудови атомної генерації хіба не йшлося і про експортні можливості?

- З 2023 року у нас з‘являться можливості експорту і роботи на європейському ринку після приєднання до ENTSO-E. Але ж у нас немає такої мети - будувати атомні енергоблоки задля експорту. Основне питання – надійне забезпечення населення та потреб зростаючої економіки України. Енергоатом – велика компанія, основа енергетики країни – також може бути драйвером економічного зростання, особливо під час будівництва нових енергоблоків. Адже це й розвиток машинобудування, суміжних галузей, десятки тисяч нових робочих місць, потужний імпульс для розвитку міст-супутників АЕС тощо.

- Про гроші. Хто має фінансувати будівництво нових енергоблоків, передусім, пілотного, який у найближчій перспективі?

- Ситуація з грошима непроста, але вирішувана. Розраховуємо на кредитні кошти та власні можливості.

Це великий успіх, що нам вдалося провести продуктивні переговори у США, де є потужний фінансовий ресурс. Ми в контакті з американськими фінустановами, у тому числі за підтримки Westinghouse. Розглядаємо можливість залучення товарного кредиту під поставки обладнання Westinghouse для будівництва енергоблоків.

До речі, обладнання фактично виготовлено, навіть не під один, а під два блоки, лежить на складах, запаковане. Це обладнання я оглядав, ще відповідні комісії на нього подивляться. Як на мене, воно у гарному стані, придатне для використання.

Не потрібно також забувати, що Енергоатом прибутковий. Ми виконуємо ПСО для підтримки низької ціни електроенергії для населення. І це нам коштуватиме близько 15 млрд грн у поточному році. Якщо з нас будуть зняті ці зобов'язання, а я сподіваюсь, що економіка прийде до такого рівня, що ми повноцінно будемо працювати на ринку, то у нас будуть додаткові кошти, які ми зможемо направляти або на будівництво, або до бюджету, з якого воно фінансуватиметься.

Що стосується малих модульних реакторів, то на сьогодні ми відчули зацікавленість у кредитуванні цих проектів з боку багатьох фінустанов. У США ми зустрічалися з Експортно-імпортним банком та DFC, обговорювали цю тему.

- Але ж це перспектива не сьогоднішнього дня?

- Це перспектива в горизонті 2030 року, коли перші ММР почнуть працювати. Сьогодні є компанії – лідери, які просунулися у цьому напрямку далі, ніж інші. Наприклад, є компанія NuScale, яка вже ліцензувала у США технологію шестимодульної станції на основі ММР. Тому ми і підписали з ними меморандум.

- У Енергоатома раніше був підписаний меморандум з Holtec по ММР? Які його перспективи?

- Так, у нас є і з Holtec меморандум, є постійна робота з цією компанією. Але у Holtec ще не має ліцензії на ММР, вони активно працюють над цим.

- Повертаючись до меморандуму з Westinghouse, чия це взагалі була ідея, хто став ініціатором підписання меморандуму? У ЗМІ пишуть, що американці.

- Я б назвав це обопільною ініціативою. Нам потрібен новий енергоблок і ми не можемо працювати в рамках тієї технології, яка є і до якої ми звикли, бо це технологія агресора. Нам потрібно переводити нашу промисловість і енергоблоки на західний ринок. У той же час Westinghouse шукає покупця на раніше виготовлене обладнання, яке залишилося на складах через корпоративні неузгодженості акціонерів, що будували АЕС в США. Про це багато писали. Westinghouse готовий нам поставити це обладнання і всю експертизу з будівництва енергоблоку за АР1000. Ми знаємо цей реактор, він ліцензований наглядовим органом США. Зараз на АЕС Vogtle, де вже приблизно 25 років працюють два блоки за старою технологією Westinghouse, будуються два нових блоки за технологією АР-1000. Один уже проходить гарячу обкатку і незабаром прийматиме паливо, інший добудовується, тільки підходить до обкатки (різниця між ними десь півроку-рік).

4 таких реактори працюють у Китаї і показують рекордні результати за своєю ефективністю. Вони проводять планові ремонти за 20 діб. На наших ВВЕР1000 на це потрібно в залежності від типу ремонту 36-56 діб. Порахуйте, скільки коштує один додатковий день роботи реактора, який виробляє 24 млн кВт-год щодоби, на скільки виробіток збільшиться?

Технологія АР1000 – це новітня реакторна технологія III+ з підвищеною безпекою і високою ефективністю порівняно з існуючими енергоблоками. Це досягається завдяки певним проектним рішенням. Це крупноблочна технологія, за якої реактор виготовляється блоками і потім збирається на майданчику. Наприклад, верхній блок реакторної установки можна зняти за 3-4 години. У той же час на ВВЕР ми розбираємо його фактично на запчастини, і це займає купу часу.

Я можу таких прикладів ще багато навести, але це вже технічні тонкощі. Якщо коротко, то АР1000 – це ефективний і безпечний реактор майбутнього.

Так що домовленості з Westinghouse – це обопільний інтерес. Вони пішли нам назустріч, вони готові нас підтримати, і це вигідно обом сторонам.

- Якщо знову про гроші. Звідки взялася цифра в меморандумі до 30 млрд доларів, яка потім трансформувалася в 25 млрд доларів?

- Дуже просто – один такий блок коштує, грубо кажучи, десь 5 млрд доларів.

- Раніше вартість одного енергоблоку оцінювали в 4 млрд євро.

- Взагалі вартість будівництва може бути і 6 млрд, і 7 млрд доларів, залежно від того, яка є інфраструктура. Стосовно наших станцій, там інфраструктура є, можна хоч завтра починати будівництво. Але ж якщо стоїть завдання навчити будівельників, побудувати для них житло, розгорнути базу, то це значно більші кошти.

У цілому сам блок без інфраструктури коштує орієнтовно 5 млрд доларів, а далі все залежить від навколишніх умов.

Також слід врахувати локальну складову проекту – локалізацію. Реакторний острів (за АР1000) – це новітня технологія, це те, чого немає в Україні. Ми беремо його в Westinghouse. А турбінний острів – це те, що ми можемо виробляти в Україні самі, наприклад на Турбоатомі. Так само як і виконувати всі будівельні роботи з вітчизняними матеріалами. Таким чином, ми досягнемо максимальної локалізації нового будівництва в Україні. За орієнтовними розрахунками, вона може скласти 50%.

- Які особливі умови для отримання товарного кредиту компанії висуваються наразі?

- Давайте не будемо забігати наперед. Зараз у нас є тільки меморандум. У нього включено тверді наміри сторін виконувати низку завдань, у тому числі побудувати 5 енергоблоків – один пілот плюс ще чотири, а також знайти фінансування цього будівництва. Це спільне зобов’язання обох сторін. Westinghouse зі свого боку працює над фінансуванням, ми – зі свого.

- То як все-таки – американська компанія сприяє пошуку фінансування, сама його шукає?

- У меморандумі, зокрема написано, що сторони мають намір створити спільну робочу групу для визначення і надання технічних, контрактних і фінансових механізмів, необхідних для поставки Енергоатому обраної технології АР1000 в Україні.

Зараз ми працюємо над дорожньою картою, де буде вся деталізація, де буде записано: які кошти, з яких джерел і в які терміни надходять. Далі ми будемо виходити на відповідні угоди і на контрактну документацію.

- Але меморандум має не так щоб потужний вигляд – здається, сторіночки три?

- Все основне там прописано, що треба робити, я вас запевняю. Ось я чув таку "експертну думку", що ми неправильно назвали документ, що меморандум – це ніщо. Та як би ми не назвали, все одно знайдуться ті, хто скаже, що це неправильно і це не те, що треба робити. Але якщо є бажання, то як не назви, воно буде виконуватися.

- Коли можна очікувати винесення законопроекту про побудову блоків?

- Зараз розробимо дорожню карту, і в ній все це буде передбачено. Коли на руках будуть всі документи, одразу подамо законопроєкт, тримати його не будемо.

- Коли плануєте почати переговори з ДІЯРУ щодо ліцензування блоків у нас?

- Ми почали роботу з ними. Я не бачу, що там будуть якісь невирішені проблемні питання. Для мене тут дуже великим показником і орієнтиром є те, що технологія АР1000 ліцензована найавторитетнішим у світі органом – Комісією з ядерного регулювання США (NRC). Звісно, наші наглядові органи все вивчать та перевірять. Але я впевнений, що вони схвалять цю нову технологію для України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Наші солдати воюють, щоби Київ, Дніпро та Львів не перетворилися на Бахмут та Авдіївку

ЄІБ розробляє програми енергоефективного відновлення житлового фонду та створення соціального житла

Юрій Бова: Наше найперше завдання - зберегти весь потенціал наявного бізнесу

Директор юридичного департаменту компанії "Санофі в Україні" – про доступ пацієнтів України до інноваційної терапії

Максим Доценко: Червоний Хрест – це відображення обличчя держави

Кожен обмін полоненими дає нову інформацію і надію рідним - Уповноважений з питань зниклих безвісти

Допоки Україна потребуватиме гуманітарної допомоги внаслідок жорстокої війни з боку Росії, ми будемо з вами - директор з питань сусідства Генерального директорату ЄК з гуманітарної допомоги

Михайло Бакуненко: Заборона експорту газу, ігнорування законодавства та відчуження бізнесу – сьогодення галузі в Україні

Нам завжди не вистачає коштів, бо ми постійно розвиваємося – керуючий партнер "ТК-Домашній текстиль"

"Укренерго" готове сприяти розвитку власної генерації промспоживачами - глава компанії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА