18:00 27.06.2022

Пріоритетами програм відновлення житла є швидкість, якість та локалізація – голова Київської ОВА

7 хв читати
Пріоритетами програм відновлення житла є швидкість, якість та локалізація – голова Київської ОВА

Бліц-інтерв'ю з головою Київської обласної військової адміністрації Олексієм Кулебою

Текст: Оксана Гришина

- Київська обласна рада на сесії 23 червня ухвалила дві програми з метою посприяти в отриманні житла людям, які втратили свої будинки через агресію Росії. Їхній бюджет - 1,7 млрд грн та 2,805 млрд грн. За ними, у 2022-23 роках буде зведено 560 будинків та викуплено 2000 квартир. Тож як ці програми працюватимуть?

- Збройні сили України викинули ворога з території Київської області 2 квітня. Відтоді ми пройшли певні кроки: розміновували населенні пункти, відновили електро-, газо- водопостачання, почали поточні ремонти та провели аналіз масштабів руйнувань. Наразі магістральна інженерія відновлена на 100%, абонентська – до 75%.

На сьогодні на території області повністю зруйновано 4835 приватних будинків та 13 292 частково пошкоджені. Також повністю зруйнована 161 багатоповерхівка та 975 частково пошкоджено. Житла потребують 11 319 сімей.

Щоб пришвидшити процес, ми і ініціювали дві програми відновлення житлового фонду загальним бюджетом понад 4,5 млрд грн, в основі яких лежать інтереси простої людини.

Програма відновлення стосується тих приватних будинків, які не підлягають ремонту і які потрібно відбудовувати заново, тоді як програма викупу – наявних квартир у вже зданих новобудовах. Наразі більший попит ми бачимо на першу програму.

- Звідки цифра 4835? Це число заявок на відшкодування зруйнованих приватних будинків у "Дії"?

- Цю цифру ми отримали від органів місцевого самоврядування і вона проходила верифікацію. Тепер йде процес документального обстеження загальної картини. Згідно із законодавством, ми можемо вносити зміни у прийняті програми, тож число може збільшитися.

Хочу звернути увагу на те, що доволі значна частина зруйнованих приміських будинків – це так звані "дачі", коли люди окрім них мають ще квартири чи інше житло. А у програмі відновлення приватних будинків ми першочерговий акцент робимо на тих випадках, де зруйнований будинок був одним-єдиним житлом для людей. Дуже багато сімей втратили свої домівки і залишилися просто неба у Вишгородському, Бучанському, Броварському районі.

- Як ви відокремлюєте тих, для кого це єдине житло?

- Теоретично відповідь на це можна було б отримати з реєстрів. Але в нашому випадку інформацію надають органи місцевої влади, старостати.

- Однак 560 передбачених програмою будинків – це ж майже у 9 разів менше зруйнованих обсягів… Це така оцінка тих, хто критично потребує житла? Чи цифра сформована з огляду на фінансування, яке реально виділити цього року?

- Звісно, з огляду на фінансування.

- Програмою відбудови приватного житла прописано на цей рік 250 млн грн з держбюджету, 200 млн грн - з обласного, 150 млн грн – з бюджетів тергромад, а ще 250 млн грн - донорські. Чи є у КОВА можливість почати програму?

- Ці 200 млн вже зарезервовані у обласному бюджеті, ми маємо ресурс для старту. Але розраховуємо на допомогу з держбюджету і активність тергромад.

Важливо, що ми вже показуємо приклади того, які будинки будуть відбудовані. До нас ще у квітні звернулися три компанії, які виступили меценатами для п’яти стартових типових будинків. Можна поїхати подивитися у с.Дмитрівка Бучанського району. Наразі це два формати – 60 та 90 кв. м, залежно від того, яке майно було втрачене. Брали матеріали, які знаходяться у Київський області: газоблок, дерево, арматуру. Будинки будуть під чистовий ремонт.

- Чи ці будинки вже пройшли прописану програмою процедуру? Тобто чи обрали їх за результатами архітектурного конкурсу, проведеного департаментом містобудування та архітектури КОВА?

- Ні, це донорський проект. Я навіть не можу сказати, чи братимуть ці компанії участь у конкурсі. Ба більше, у нас складне завдання, яке не можуть виконати одна-дві компанії. Нам потрібно одночасно будувати майже 300 будинків вже цього року. У програмі зазначено, що площа відновлених приватних будинків становитиме від 70 до 120 кв. м. А от щодо того, скільки коштуватиме 1 кв. м у такому будинку, то тут ще нема кошторисних розрахунків для підтвердження ціни.

Пріоритети – швидкість, якість, ціна та локалізація. Бажано, щоб і будматеріали, і будівельники були з Київської області, адже важливо, щоб були створені робочі місця, та й кошти залишилися в області. Ось на що розрахована ця програма.

- Очікується що нові будинки будуть кращими, ніж були...

- Так, важлива не лише швидкість та оптимальна ціна. Будинки будуть за всіма ДБН, вони будуть енергоефективні та екологічні. Зокрема, вони всі будуть на твердопаливних котлах.

- Як тергромади долучатимуться до програми? Хто швидше відправить заявку? Хто запропонує у тому числі своє фінансування чи знайде донорів?

- Прямої вимоги дольового фінансування нема. У всіх тергромад різні фінансові можливості. Основним критерієм, кому будувати насамперед, залишається те, що зруйнований будинок був єдиним житлом. 280 будинків – це та цифра, яку в ідеалі ми маємо досягти до зими. І так, це дуже мало.

- У місцевих бюджетів вже є на це фінансування?

- Частково. Деякі громади вже підтвердили свою фінансову спроможність розпочати відбудову. Основний меседж цієї програми спрямовано на міжнародних партнерів. До нас приїжджають багато міжнародних організацій, і вони зможуть адресно бачити, на який будинок і кому власне вони виділяють кошти, як просувається будівництво… Це важливо і для них, і для нас, адже це варіант забезпечити прозорість у нинішніх умовах.

- Хто контролюватиме використання бюджетних і донорських коштів, якість будівництва?

- Це програма військової обласної адміністрації, і ми нестимо відповідальність. Головне питання – час, адже дуже небагато компаній можуть будувати одночасно велику кількість таких об'єктів. Я бачу цю програму як можливість для малого і середнього бізнесу.

- Коли ми побачимо старт будівництва за цією програмою?

- Нам потрібно близько двох тижнів на створення дорожньої карти, тобто сподіваємося вже з середини липня почати будувати.

- Друга програма загальним бюджетом в понад 2,8 млрд грн передбачає викуп у забудовників 2 тис. готових квартир.

- В області повністю зруйнована 161 багатоповерхівка – це Буча, Ірпінь, Бородянка, інші міста... Тут питання складніше, ніж з приватними будинками. Важливою є комунікація з громадою - що вони хочуть на місцях безпосередньо. Наприклад, у Бородянці бачимо ситуацію, коли люди по вул.Центральній, де зруйновано вісім багатоповерхівок, розділилися чітко на дві категорії. Одні категорично бажають отримати житло в іншій місцевості, бо не можуть залишитися тут морально. А є люди, які кажуть, що ніколи звідси не поїдуть.

- Що робитимете?

- Будемо проводити громадські слухання і за їхніми результатами виходити на комплексне рішення про забудову та/чи переселення.

- Та це ж надто довга процедура. А ви ж одразу маєте пропонувати архітектурне рішення на громадських слуханнях, чи не так?

- Так, повинні. Що відбувається зараз? Ми по всій області оновлюємо містобудівну документацію (розробка детального плану території, зміни у Генплан тощо). По Бородянці теж спершу актуалізуємо містобудівну документацію, відтак проведемо громадські слухання.

- Тобто до осені рішення щодо восьми зруйнованих будинків у Бородянці ми не побачимо... А до того часу ви вже почнете викуповувати квартири у готових новобудовах по області?

- Ми вже збираємо пропозиції від забудовників, формуємо список згідно з прописаним програмою техзавданнням, а органи місцевого самоврядування збирають та аналізують потреби, хто з постраждалих потенційно готовий переїжджати.

Фінансування на цей рік, згідно з прийнятою програмою, складає 1 млрд 402,5 млн грн. З них з держбюджету - 500 млн грн, з обласного - 302,5 млн грн, з місцевих - 100 млн, з інших джерел - 500 млн грн. Фінансування з облбюджету вже зарезервовано. Програма окреслює певні правила та дає гнучкість. Якщо зміниться ціна квартир на ринку, ми зберемося з депутатами і приймемо зміни.

- Як щодо частково зруйнованих будинків?

- Постановою Кабміну на поточні ремонти нам виділили 400 млн грн на житлові будівлі та об’єкти соцінфраструктури. Перелік робіт документ визначив чітко, однак найбільш поширені види робіт - це засклення вікон, встановлення дверей та накриття (дахів). На сьогодні погоджено 540 заходів на близько 370 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ухвалення нового закону про ОСЦПВ дасть українському ринку можливість відповідати європейським стандартам - гендиректор МТСБУ

Ми реально боремося за те, щоб біржовий ринок агро існував - член НКЦПФР Ільін

Ситуація із захмарними цінами на картоплю у 2024-2025 МР не вирівняється - віце-президент УАВК

Складний процес заміни обов'язкового страхування вимагає продовження перехідного періоду закону "Про страхування" до кінця року

Немчінов: формування сильного Центру уряду дозволить "урядовій машині" працювати злагоджено і стабільно

Уряд повинен централізовано визначити, які об'єкти не можна відключати від е/е, та встановити для них певні зобов'язання – радник прем'єра Бойко

Систему управління держкомпаніями напрацюємо за цей рік, це 100% - заступник міністра економіки Соболев

Росіяни поставили собі завдання знищити нашу авіацію і інфраструктуру для західних літаків - заступник начальника ГУР МО Скібіцький

Україна буде відповідати за колективну безпеку в Центральній та Східній Європі – Жовква

Ми не бачимо можливості повноцінного відновлення України без аеропортів, що функціонують

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА