17:12 23.07.2020

Створення інвестиційного суду поставить під питання повноваження господарських судів - думка

3 хв читати
Створення інвестиційного суду поставить під питання повноваження господарських судів - думка

Створення в Україні інвестиційного суду зажадає змін законодавства про судоустрій і поставить під питання повноваження господарських судів, вважає партнер і голова судової практики юридичної фірми Integrites Олександр Оніщенко.

"Згідно з Конституцією і законом "Про судоустрій та статус суддів", в Україні можуть діяти спеціалізовані суди, однак у цьому переліку немає судів для розгляду справ бізнесу. Це означає, що реалізація цієї ідеї, щонайменше, потребує внесення змін до законодавства про судоустрій", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи ідею створення інвестиційного суду, озвучену міністром юстиції Денисом Малюською.

Під час створення інвестиційного суду, зазначив Оніщенко, виникнуть труднощі з введенням суддів-іноземців в українську судову систему, в якій, згідно із законом, суддями можуть бути тільки громадяни України.

Крім того, він наголосив, що створення інвестиційного суду поставить під питання повноваження діючої системи господарських судів.

"Якщо цей (інвестиційний - ІФ) суд буде повноважний вирішувати справи бізнесу, то чим тоді займатиметься система господарських судів, яка на сьогодні виконує аналогічні функції?" - запитує він.

За словами Оніщенка, якщо ідея полягає в тому, що інвестори самі визначатимуть юрисдикцію нового суду для вирішення своїх спорів, то для цього є сенс звернутися до уже давно існуючого Міжнародного комерційного арбітражного суду при ТПП України.

"Існує третейський розгляд, заснований на довірі сторін спору до суддів і суду. Іншими словами: перш ніж створювати новий суд, потрібно переконатися, що до інших альтернатив вдатися неможливо і що в цьому суді є реальна потреба", - сказав він.

Водночас Оніщенко зазначив, що серед аргументів за окремий суд для інвесторів часто наводять такі установи при великих фінансових центрах (Дубаї, Абу-Дабі, Катар, Нур-Султан).

"Навряд чи цю практику можна розглядати щодо українських реалій. Навіть найближчий до нас приклад: суд при міжнародному фінансовому центрі "Астана" (МФЦА) взагалі не входить до судової системи Казахстану і розглядає комерційні спори тільки між учасниками МФЦА в рамках регіонального фінансового хаба. І навіть за таких обставин суд при МФЦА з моменту його заснування, наприкінці 2018 року, розглянув лише близько десятка комерційних спорів. На сайті суду є тексти лише двох судових рішень. Все це змушує задуматися, чи доцільно буде запускати його аналог в Україні", - сказав він.

За словами Оніщенка, рішення (інвестиційного - ІФ) суду виконуватиме своє основне завдання, а саме - відновлення порушеного права тільки за налагодженої системи виконання судових рішень.

"Тому навіть створення найкращого, найрозумнішого, найкваліфікованішого суду суддями-іноземцями, які розглядають справи англійською мовою і за англійським правом, на жаль, навряд чи гарантуватиме їх виконання в українських реаліях. Робота судової системи в Україні викликає багато запитань і у громадян, і у національного та іноземного бізнесу. Чи вирішить весь цей комплекс проблем суд із суддів-іноземців, який концентруватиметься виключно на проблемах бізнесу? На мою думку, скоріше ні, ніж так", - резюмував юрист.

Як повідомлялося, на початку липня під час зустрічі з членами Європейської бізнес асоціації міністр юстиції Малюська озвучив ініціативу про концепцію створення окремого суду, який займався би справами інвесторів - арбітражу або окремого суду, який розглядав би справи за участю бізнесу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна отримала EUR1,5 млрд від ЄС у рамках Ukraine Facility - прем'єр

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА