07:23 23.08.2020

Зеленський і Ердоган обговорили подальшу співпрацю України і Туреччини

3 хв читати
Зеленський і Ердоган обговорили подальшу співпрацю України і Туреччини

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом, під час якої були порушені питання співпраці в сфері торгівлі, безпеки і оборони, а також звільнення українських громадян, утримуваних Росією, повідомили в прес-службі президента України.

Президент Туреччини привітав президента України і всіх українців з 29-ю річницею незалежності і зазначив, що радий активізації двосторонніх контактів, які відбуваються під час боротьби з коронавірусом. Він також привітав Зеленського з встановленням повного і всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі.

"Вдячний, що ви це згадали. Дійсно, сьогодні вже 27 днів, відтоді як триває режим тиші. За цей час у нас не було жодних бойових втрат, жодного військового не поранили під час бойових дій", - сказав Зеленський.

Президент України також подякував турецькому колезі за незмінну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України.

Сторонами було позитивно відзначено відновлення авіасполучення між двома країнами і створення можливостей для туристичних подорожей.

Зеленський привітав Ердогана з відкриттям покладів природного газу на турецькому узбережжі Чорного моря, розробка яких сприятиме підвищенню енергетичної безпеки Туреччини і країн регіону.

Глави держав обговорили ситуацію з поширенням коронавірусу і домовилися й надалі координувати зусилля в боротьбі з пандемією і її наслідками.

Співрозмовники обговорили хід виконання попередніх домовленостей щодо реалізації спільних інфраструктурних проектів, зокрема будівництва автомобільних доріг в Україні, а також житла для 500 сімей внутрішньо переміщених осіб АР Крим.

Президент України висловив вдячність турецькому колезі за відстоювання прав та інтересів кримських татар, а також за сприяння звільненню українських громадян, зокрема кримських татар, які незаконно утримуються на території Росії і на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу.

Зазначається, що з ініціативи Зеленського було обговорено питання необхідності продовження роботи в напрямку звільнення утримуваних Росією осіб.

"У нас є новий список, куди входить понад 20 кримських татар, яких незаконно утримує Росія. Серед них - батько трирічного хлопчика, який загинув в Криму, Руслан Сулейманов", - наголосив глава України.

Сторонами було відзначено важливість проведення чергового засідання Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва.

"Тільки в квітні-червні цього року додаткові митні ставки були застосовані до понад 1,4 тис. товарних позицій. Це негативно впливає на експорт нашої металургії, легкої та кондитерської промисловості", - уточнив Зеленський.

Глави держав також обговорили актуальні питання розвитку практичного співробітництва в сфері безпеки і оборони, яка є важливою складовою українсько-турецького стратегічного партнерства і має значний потенціал.

"Сподіваюся, що наші уряди зможуть до кінця цього року укласти двосторонню угоду про співробітництво в оборонній сфері. Важлива участь Туреччини в командно-штабних навчаннях "Об'єднані зусилля-2020", заплановані в Україні на останню декаду вересня", - зазначив Зеленський.

Ердоган запросив Зеленського відвідати Туреччину. Сторони також обговорили підготовку до чергового засідання Стратегічної ради високого рівня.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОГТСУ у 2024 р. інвестує в розвиток газотранспортної системи 812,9 млн грн - регулятор

AHK Ukraine пропонує провести низку реформ для залучення іноземного бізнесу до процесу відбудови

KSG Agro шукає інвесторів для будівництва заводу за $8 млн із переробки матеріалів, що залишилися унаслідок руйнувань у Херсонській області

ЄБРР розгляне можливість спільного інвестування з UDF у майбутньому

Міжнародні інвестиції в Україну зросли до $1,2 млрд у 2023 році

Українці заробили $850 млн на інвестиціях у криптоактиви за 2023 р. - Chainalysis

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА