17:21 18.09.2020

ЄІБ готовий фінансувати енергопроекти в Україні за умови мінімізації ризиків - голова представництва банку

3 хв читати
ЄІБ готовий фінансувати енергопроекти в Україні за умови мінімізації ризиків - голова представництва банку

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) готовий виділяти Україні кошти на реалізацію енергетичних та енергоефективних проектів за умови їхньої обґрунтованості та мінімізації ризиків, заявив голова постійного представництва ЄІБ Жан-Ерік де Загон.

"Ми готові виділити кошти, але за умови, що український уряд зможе переконати нас у доцільності виділення цих коштів за мінімальних ризиків, а за можливості - й нівелюванні цих ризиків. Ми готові виділити кошти, якщо нас справді переконають у надійності", - сказав він під час 11-го Енергетичного дня, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством у четвер.

При цьому голова представництва ЄІБ зазначив, що банк бачить багато можливостей для взаємодії з урядом України, уточнивши, що "у банку в Україні портфель із мільярдними коштами та багато завдань у сфері енергоефективності".

Водночас, за словами де Загона, щодо міжнародних проектів із енергоефективності, в Європі дуже цінують чітко визначені терміни досягнення кліматичних змін.

Говорячи про проекти, які можуть бути надалі цікаві банку, його представник відзначив необхідність розвитку біоенергетики. "Що стосується диверсифікації проектів, то, ймовірно, біомаса заслуговуватиме нової уваги. Вона є одним із інструментів декарбонізації. Це дороге задоволення, але ми говоримо про необхідність переробки тих ресурсів, які є в Україні сировиною для відновлюваної енергетики", - зазначив де Загон.

Він також акцентував увагу на необхідності модернізації газотранспортної системи. "Щодо ВДЕ та розумної енергетики, до яких, як ми вважаємо, прямує Україна, необхідно ще і ще раз переглянути проекти щодо транспортування газу та розвинути наявну інфраструктуру, тому що ГТС вирізняється великим потенціалом, але як ніколи потребує модернізації", - сказав представник ЄІБ.

Водночас він роз'яснив, на що звертають увагу донори під час ухвалення рішень про фінансування тих чи інших проектів і що необхідно врахувати та зробити Україні, щоб отримати міжнародне фінансування: "Йдеться про необхідність збалансування позицій на енергоринку та просування законодавчих ініціатив, щоб законодавство України відповідало європейським вимогам і стандартам".

"Що стосується Національного плану дій, то мені хотілося б, щоб український уряд переглянув свою позицію, зокрема, щодо атомних і теплових станцій", - додав де Загон.

За його словами, Україна стоїть перед викликом, потребуючи визначення пріоритетів, які дозволили б досягати заявлених цілей. Також, на його думку, має бути зроблено багато для того, щоб приватні гравці відчували себе в Україні впевненіше.

Як повідомлялося, ЄІБ - банк Європейського Союзу, в Україні фінансує, зокрема, низку проектів ПрАТ "Укргідроенерго" та НЕК "Укренерго".

НЕК, зокрема, планувала залучити кредит ЄБРР на EUR128 млн (3,8 млрд грн), ЄІБ - на EUR92 млн (2,8 млрд грн) для погашення заборгованості із компенсації зелених тарифів. Зокрема, кошти ЄІБ було зекономлено за результатами реалізації проектів будівництва ПЛ 750 кВ "РАЕС - Київська" і ПЛ 750 кВт "ЗАЕС - Каховська".

Під час 11-го Енергетичного дня асоційований директор, старший банкір департаменту електроенергії ЄБРР в Україні Ольга Єрьоміна висловила стурбованість відмовою Верховної Ради підтримати урядовий законопроект про надання держгарантій під кредити МФО для погашення боргів перед об'єктами ВДЕ.

Напередодні Верховна Рада відхилила законопроект №3960, поданий Кабінетом Міністрів України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

"Датагруп-Воля" протягом трьох років інвестує понад мільярд грн у розвиток GPON - Шелемба

"Укрнафта" запрошує інвесторів на конкурс із відновлення 20 свердловин

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА