20:41 25.09.2020

"Нова пошта" хоче збільшити кількість термобоксів для доставки медпрепаратів, "Укрпошта" готується до їх закупівлі

4 хв читати
"Нова пошта" хоче збільшити кількість термобоксів для доставки медпрепаратів, "Укрпошта" готується до їх закупівлі

Компанія "Нова пошта" планує збільшити кількість термобоксів для доставки медичних препаратів, а "Укрпошта" готується до закупівлі такого обладнання.

Планами щодо участі в дистанційній торгівлі лікарськими засобами поділилися національні оператори поштового зв'язку.

"Ще у травні 2020 року ми закупили спеціальні термобокси, які гарантують дотримання встановленого виробником лікарських препаратів температурного режиму під час доставки. У міру зростання попиту на онлайн-купівлю лікзасобів в аптечних мережах-партнерах "Нова пошта" збільшуватиме кількість термобоксів", - повідомили в компанії агентству "Інтерфакс-Україна".

У "Новій пошті" не уточнили кількості термобоксів, що гарантують дотримання холодового ланцюжка під час доставки ліків. Водночас у компанії повідомили про розширення мережі поштоматів "у зручних для споживача місцях - біля дому й магазинів "АТБ", наразі їх уже понад 1 тис. у всій Україні".

Крім того, в компанії наголосили на готовності до співпраці й ділового партнерства з усіма ліцензіатами фармацевтичного ринку, які зацікавлені в мінімізації або відмові від витрат, пов'язаних зі створенням власних логістичних служб із доставки препаратів.

Зокрема, з квітня 2020 року, коли в умовах карантину через епідемію COVID-19 в Україні було дозволено онлайн-торгівлю і поштову доставку медпрепаратів, "Нова пошта" почала працювати майже з 40 партнерами, серед яких, зокрема, мережі "Аптека 911", "Вітамін", "Вірідіс", "Аптека доброго дня", "Анрі-Фарм" та ін.

При цьому, коментуючи перспективи розвитку співпраці з торговельними онлайн-майданчиками/маркетплейсами, поштовий оператор повідомив: "У законі чітко визначено, що суб'єкти господарської діяльності, які здійснюють роздрібну торгівлю медичними препаратами в дистанційному режимі, мають право або створювати власні служби доставки, або залучати на підставі укладення офіційних договорів операторів поштового зв'язку".

"Отже, договори про співпрацю ми укладатимемо з керівництвом аптечних структур", - наголосили в компанії.

Поштовий оператор також зазначає, що ринок поштової доставки ліків лише формується, "ми можемо судити тільки про великий попит на цю послугу та його постійне стрімке зростання". Зокрема, за перші два місяці після дозволу уряду здійснювати доставку ліків компанія виконала понад 60 тис. доставок медпрепаратів. На сьогодні обсяг замовлень зріс учетверо.

"З квітня 2020 року "Нова пошта" доставила близько 250 тис. замовлень лікарських засобів. Послуга популярна і у великих містах, і в сільській місцевості. Так, у серпні на Київ і обласні центри припало 30% усіх замовлень, а на смт, села та селища - більше ніж 20%", - уточнили в компанії.

При цьому в "Новій пошті" вважають, що доставка лікзасобів насамперед є складовою соціальної відповідальності.

Зі свого боку держпідприємство поштового зв'язку "Укрпошта" зазначає, що нині доставляє лише медикаменти, які не потребують спеціального температурного режиму. "Компанія тестує кілька холодильних камер різних виробників і технічних характеристик для подальшої закупівлі й використання в логістичній мережі", - повідомили в держпідприємстві.

В "Укрпошті" наголосили, що "не можуть доставляти медпрепарати, які потребують особливих умов зберігання або входять до переліку наркотичних, психотропних засобів і прекурсорів, а також сильнодіючих і отруйних лікарських засобів".

Нині "Укрпошта" співпрацює з 50 аптечними мережами та сервісами України, зокрема з найбільшими торговельними майданчиками й аптечними мережами - Liki24.com, "Аптека 911", ТОВ "Фармастор", ТОВ "Фарма Хауз", ТОВ "АПТЕКА24", ТОВ "Аптека низьких цін" та ін. При цьому передбачається інтеграція компанії та облікових систем партнерів. Наприклад, компанія співпрацює із сервісом Liki24.com.

У держпідприємстві також вважають, що сегментація національного ринку доставки лікарських засобів України лише формується. Значною перевагою "Укрпошти" є можливість доставляти ліки без націнки в найвіддаленіші куточки країни, оскільки мережа компанії покриває 100% населених пунктів.

Поштовий оператор зазначає, що, за інформацією партнерських мереж аптек, у рамках доставки ліків "Укрпоштою" найбільше замовляли препарати для лікування і профілактики серцево-судинних захворювань, заспокійливі, а також препарати групи парацетамолу. При цьому в липні-серпні-2020 кон'юнктура замовлень дещо змінилася: до цього переліку додалися гормональні медикаменти, препарати для лікування шлунково-кишкового тракту та противірусні у зв'язку з початком осінньо-зимового сезону.

Найбільшу кількість ліків українці замовили в липні - майже 30 тис. посилок.

Найчастіше доставку медикаментів "Укрпошта" здійснювала в Хмельницькій, Одеській, Харківській, Дніпропетровській, Рівненській і Львівській областях.

"Ми можемо констатувати стрімке зростання кількості замовлень і великий попит на послугу, особливо у віддалених селах і райцентрах, куди здійснюється 66% замовлень ліків. З квітня по вересень "Укрпошта" доставила 115 тис. посилок з ліками в усій Україні. На сьогодні в середньому національний поштовий оператор здійснює доставку 1 тис. замовлень медикаментів щодня", - повідомили в компанії.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів 23 березня постановою вніс зміни до ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництв лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (окрім активних фармацевтичних інгредієнтів). Згідно з постановою, оператори поштового зв'язку змогли доставляти споживачам лікарські засоби й супутні товари.

17 вересня Верховна Рада затвердила в другому читанні законопроект №3615-1 про внесення змін до ст.19 закону "Про лікарські засоби" щодо здійснення електронної роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Ініціаторами законопроекту є нардепи Сергій Кузьміних, Михайло Радуцький, Валерій Дубіль, Оксана Дмитрієва, Лада Булах, Вікторія Вагнер, Олесь Довгий, Юрій Заславський, Валерій Зуб, Максим Перебийніс, Ярослав Дубневич.

Нині законопроект чекає на підпис президента.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОГТСУ у 2024 р. інвестує в розвиток газотранспортної системи 812,9 млн грн - регулятор

AHK Ukraine пропонує провести низку реформ для залучення іноземного бізнесу до процесу відбудови

KSG Agro шукає інвесторів для будівництва заводу за $8 млн із переробки матеріалів, що залишилися унаслідок руйнувань у Херсонській області

ЄБРР розгляне можливість спільного інвестування з UDF у майбутньому

Міжнародні інвестиції в Україну зросли до $1,2 млрд у 2023 році

Українці заробили $850 млн на інвестиціях у криптоактиви за 2023 р. - Chainalysis

Україна запускає механізм держпідтримки проєктів з великими інвестиціями - Свириденко

Інвестори зможуть одержати компенсацію за побудовані ними об'єкти інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Державний департамент США та Німецький фонд Маршалла США створюють проєкт для сталого відновлення міст України

Компанія Univest інвестувала близько 300 млн грн у новий цех із випуску еко-упаковки в ІП "Фастіндастрі"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА