17:16 26.11.2020

Кабмін вніс ЗТМК до списку для приватизації, в новому статуті підприємства Group DF Фірташа не має пріоритету на викуп

3 хв читати
Кабмін вніс ЗТМК до списку для приватизації, в новому статуті підприємства Group DF Фірташа не має пріоритету на викуп

Кабінет Міністрів України 25 листопада поточного року включив ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) до списку об'єктів, що підлягають приватизації, а в зареєстрованому 23 листопада Фондом держмайна (ФДМ) оновленому статуті підприємства афілійована з Group DF Фірташа Tolexis Trading Ltd., що володіє 49%-ю часткою комбінату, не має пріоритетного права на викуп держчастки.

Згідно з прес-релізом ФДМ у четвер, включення ТОВ "ЗТМК" до переліку об'єктів приватизації дасть можливість зупинити всі виконавчі провадження, забезпечити подальшу стабільну роботу комбінату, йдеться в пояснювальній записці до документа.

Пояснюється, що проект відповідної постанови розроблено в рамках виконання створеного ФДМ і ТОВ "ЗТМК" плану з фінансового оздоровлення. Він спрямований насамперед на активізацію норми п. 12 ст. 34 закону "Про виконавче провадження", яка зупиняє всі виконавчі дії щодо державних підприємств або пакетів акцій (часток) господарських товариств при їх включенні до переліку об'єктів малої або великої приватизації. Це дає змогу відкрити новий розрахунковий рахунок для провадження виробничої діяльності та модернізації комбінату.

Отже, ЗТМК отримає можливість модернізувати виробництво, суттєво знизити собівартість продукції, завдяки чому з квітня 2021 року збільшить обсяг виробництва готової продукції на 50%, що повністю виведе його на рівень беззбитковості. Відновлення виробництва після довгих років недбалого управління стане першим важливим кроком на шляху до фінансового оздоровлення, наголошується в прес-релізі.

Включення ЗТМК до переліку об'єктів приватизації також гарантовано убезпечить його від можливості початку процедури банкрутства, зазначають у ФДМ.

"Критична необхідність впровадження антикризового плану фінансового порятунку підприємства виникла через накопичені протягом 11 років минулим менеджментом на чолі з колишнім директором Володимиром Сиваком борги за електроенергію в сумі понад 1,2 млрд грн, що призвело до арешту судом усіх рахунків ТОВ "ЗТМК". У рамках реалізації зазначеного плану 23 листопада 2020 року ФДМ зареєстрував нову редакцію статуту ТОВ "ЗТМК", яким скасував пріоритетне право другого акціонера на викуп у разі приватизації. Таким чином, державна частка в разі приватизації буде реалізована виключно на прозорих конкурентних засадах", - наголошується в прес-релізі.

Крім того, повідомляється, що рішення стосовно проведення аукціону з приватизації буде розглянуто лише після закінчення судового процесу САП і НАБУ щодо повернення акцій від Tolexis державі.

Нагадується, що частка Tolexis Trading Ltd. становить 49%.

"Приватний акціонер отримав цей пакет акцій в обмін на зобов'язання в обсязі $110 млн. Ці кошти мають бути витрачені на те, щоб зробити ЗТМК найбільш сучасним виробництвом титану у світі. Проте модернізацію здійснено не було, а підприємство перебуває в значно гіршому стані, ніж до залучення цього інвестора. Зокрема, замість виробничих потужностей в обсязі 900 тонн титанової губки на місяць наразі підприємство може виготовляти лише 420 тонн, що вкрай негативно позначається на економічних показниках, оскільки не досягається ефект масштабу. Правоохоронці підозрюють у розкраданні 492 млн грн попереднє керівництво, за часів якого на підприємстві практикувалися схеми продажу продукції афілійованим компаніям за заниженими цінами", - констатується в прес-релізі.

ЗТМК - єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн на рік, проте через зношеність виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF - 49%-ю часткою.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА