16:00 31.12.2020

Китайські інвестори і "МС-4" Ярославського скликають збори акціонерів "Мотор Січ" на 31 січня

4 хв читати
Китайські інвестори і "МС-4" Ярославського скликають збори акціонерів "Мотор Січ" на 31 січня

Skyrizon Aircraft Holdings Limited (Британські Віргінські о-ви) китайських інвесторів і ТОВ "МС-4" (Харків) українського бізнесмена Олександра Ярославського, як власники більше ніж 10% акцій, скликають на 31 січня позачергові збори ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя).

Як повідомляється в системі розкриття інформації Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), на збори виносять питання зміни наглядової ради та затвердження статуту в новій редакції.

У повідомленні зазначено сайт проведення зборів mc-osa.com.ua, на якому розміщено проекти статуту і договору з членом наглядової ради.

Як повідомлялося, акції "Мотор Січ" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеному в липні 2017 року кримінальному провадженні.

"Досудове розслідування встановило, що з 2016 року до сьогодні невстановлені особи з числа нинішніх і колишніх посадовців і кінцевих власників бенефіціарів "Мотор Січі", діючи за попередньою змовою між собою з метою послаблення держави шляхом руйнування зазначеного підприємства (...), здійснили низку угод купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - зазначено у рішенні суду від 7 вересня 2017 року про арешт 41,00087% акцій, затвердженому за клопотанням СБУ.

Остання спроба провести збори акціонерів 29 квітня 2020 року завершилася невдачею, оскільки депозитарій відмовився скласти реєстр акціонерів, повідомляється на сайті "Мотор Січі".

Апеляційний суд Києва планує 11 січня 2021 року продовжити слухання клопотання про скасування арешту акцій "Мотор Січ".

Крім того, на початку грудня китайські інвестори скерували до міжнародного арбітражу інвестиційний спір із метою стягнення з держави Україна збитку, який вони оцінюють у $3,5 млрд.

Як повідомлялося, дочірня компанія Skyrizon китайської Beijing Xinwei Technology Group і DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського наприкінці жовтня подали оновлену спільну заявку до АМКУ на купівлю "Мотор Січі", що стала вже третьою з серпня цього року.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" вже належать групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою з фінансування, наданого, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту до Києва наприкінці серпня 2019 року тодішній радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю. Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", це питання також порушувалося під час візиту в Україну заступника держсекретаря США Стівена Бігана наприкінці серпня.

Крім того, до АМКУ на початку червня 2017 року надійшла заява від власника китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. і "Мотор Січі" про надання дозволу на концентрацію, згідно з якою цей громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володіє зазначеними 41,00087%.

У судовому рішенні також ішлося, що продавцем був громадянин України, який володів безпосередньо 15,83% акцій ПАТ, а також 17,3113% його акцій через Business House Helena і 15,7% через ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант".

Згідно зі звітністю "Мотор Січі", раніше її найбільшим акціонером-фізособою був почесний президент підприємства В'ячеслав Богуслаєв, який на той момент був народним депутатом. За даними системи розкриття інформації НКЦПФР, на кінець другого кварталу 2017 року єдиним акціонером із пакетом більше ніж 10% акцій була панамська Business House Helena - 17,3113%.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. Підприємство в січні-вересні 2020 року отримало 930,2 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 532,7 млн грн. Чистий доход "Мотор Січі" зріс на 20,2% - до 7 млрд 679,5 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА