16:42 26.01.2021

Держгеонадр очікує $10 млрд інвестицій у видобуток критичних і стратегічних корисних копалин в Україні

3 хв читати
Держгеонадр очікує $10 млрд інвестицій у видобуток критичних і стратегічних корисних копалин в Україні

Державна служба геології і надр (Держгеонадр) України спільно з урядовим Офісом із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest очікують близько $10 млрд інвестицій у розробку ділянок з покладами критичних і стратегічних корисних копалин, зокрема літію, титану, урану, нікелю, кобальту, ніобію та інших.

Такі плани оприлюднили голова Держгеонадр Роман Опімах та виконавчий директор UkraineInvest Сергій Цівкач під час презентації інвестиційного потенціалу України та прес-конференції "Мінерали майбутнього" у вівторок.

На прес-конференції були представлені 30 інвестоб’єктів - ділянки з покладами кольорових, рідкоземельних металів та інших корисних копалин.

На думку спікерів, наявні ресурси і перспективи розробки мінералів майбутнього дадуть змогу розвивати в Україні нові сучасні індустрії. При цьому Держгеонадр має намір залучати інвесторів до розробки зазначених видів корисних копалин шляхом виставляння об'єктів на прозорі аукціони. UkraineInvest, який працює над залученням іноземних інвестицій в економіку України, включить ці лоти в UkraineInvest Guide і надасть необхідну підтримку на всіх етапах залучення інвесторів.

"Комплексна їх розробка, за нашими оцінками, дасть змогу залучити в Україну понад $10 млрд інвестицій", - констатував Опімах на презентації.

У першій групі були представлені ділянки з покладами літію - в Україні розташований один із найбільших в Європі об'єктів із розвіданими запасами і прогнозними ресурсами літію, який використовують для виготовлення батарей живлення телефонів, комп'ютерів та електромобілів, а також для спеціального скла і кераміки.

Нині відомі два розвідані родовища і дві попередньо розвідані ділянки літієвих руд, а також низка руд із проявом літієвої мінералізації. Літій в Україні не видобувають, ліцензоване одне родовище - одна ділянка, а загалом три ділянки можуть бути виставлені на аукціони. При цьому дві ділянки мають судові обтяження.

На аукціон також виставлятимуть титанові лоти. Україна входить до десятки провідних країн світу за обсягом розвіданих запасів руд титану і забезпечує понад 6% їхнього світового видобутку. Враховано 27 родовищ і понад 30 рудопроявів різного ступеня вивченості. Наразі розробляють лише розсипні родовища - близько 10% усіх розвіданих запасів. На аукціони планується виставити сім ділянок.

Лоти з кольоровими металами - нікель, кобальт, хром, мідь, молібден. Україна має значні поклади кольорових металів і для власних потреб імпортує їх у значних обсягах. Розвідані родовища та рудопрояви є комплексними і зосереджені здебільшого в межах Українського щита. Видобуток на них не здійснюється зовсім або в дуже незначній кількості. При цьому запаси щодо видобутку становлять: щодо нікелю - 215 тис. тонн, кобальту - 8,8 тис. тонн, оксиду хрому - 453 тис. тонн, прогнозні щодо оксиду хрому - 3,120 млн тонн, міді - 95 тис. тонн.

"Запропонували шість об'єктів, один виставлено на аукціон, який відбудеться 12 березня 2021 року", - уточнив голова Держгеонадр.

Також виставлятимуть на аукціони об'єкти рідкоземельних і рідкісних металів - тантал, ніобій, берилій, цирконій, скандій. Рідкісні та рідкоземельні метали виявлено в комплексних родовищах і рудопроявах у межах Українського щита. Цирконій і скандій зосереджені в розсипних і корінних родовищах у значних обсягах, їх не видобувають. Запаси оксиду танталу (Ta2O5), ніобію, берилію обліковують на шести родовищах, видобуток здійснюється на двох. На 15 лютого запланований аукціон щодо однієї з ділянок, загалом буде виставлено на аукціон три об'єкти.

Золоторудні лоти - обліковано сім родовищ, на п'ять видано спеціальні дозволи, видобуток здійснюється поки що на Мужіївському родовищі. Одну ділянку продано на торгах у грудні 2020 року, ще три ділянки планується виставити на аукціон.

На аукціони також виставлятимуть нові ділянки з видобутку вуглеводнів (один з аукціонів відбудеться 21 квітня 2021 року, ще два готують), в інвесткарті представлені дві ділянки з урановмісними рудами, запаси яких не уточнюються (гриф "ДСК").

Опімах уточнив, що реалізація проектів із видобутку корисних копалин здійснюватиметься протягом щонайменше п'яти років, оскільки це довготривалі проекти: "Це капіталомісткі проекти з тривалими термінами реалізації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА