13:54 04.02.2021

ВР ухвалила оновлений закон про фінансовий лізинг

2 хв читати
ВР ухвалила оновлений закон про фінансовий лізинг

Верховна Рада в четвер 279 голосами за необхідного мінімуму 226 голосів ухвалила закон про фінансовий лізинг (№1111) замість ухваленого 17 років тому такого закону, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

"Старий закон не змінювався вже 17 років і відверто застарів. Фінансовий лізинг має стати одним з інструментів розвитку нашої економіки. Сьогодні бар'єр для цього зняли", - прокоментував ухвалення цього закону голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як зазначалося у пояснювальній записці до законопроекту, була необхідність усунення суперечливих дефініцій та тлумачень, що описують лізинг; усунення колізій між загальним цивільним та специфічним фінансовим законодавством, створення необхідних умов для залучення через механізм лізингу реальних інвестицій.

Пропоновані норми, зокрема, передбачають покращення державного регулювання лізингової діяльності та посилення захисту прав споживачів фінансових послуг.

"Державне регулювання та нагляд на ринку фінансового лізингу здійснює Національний банк України", - зазначено в документі.

Відповідно до закону, лізинг вважається фінансовим, якщо до лізингоодержувача переходять усі ризики і винагороди (вигоди) користування і володіння об'єктом фінансового лізингу і виконується одна з трьох умов, зокрема залишкова вартість об'єкта фінлізингу на момент закінчення терміну дії договору становить не більше ніж 25% початкової.

Іншою умовою є те, що об'єкт фінлізингу передається на термін, протягом якого амортизується щонайменше 75% його первісної вартості, а лізингоодержувач зобов'язаний на підставі договору фінлізингу протягом терміну його дії придбати об'єкт фінлізингу з подальшим переходом до нього права власності від лізингодавця за ціною і на умовах, передбачених таким договором.

Ще однією умовою є те, що сума лізингових платежів на момент укладення договору фінансового лізингу дорівнює первісній вартості об'єкта фінансового лізингу або перевищує її.

Закон визначає також об'єкти фінансового лізингу, забороняючи, зокрема, передавати в лізинг земельні ділянки та інші природні об'єкти, а також державні й муніципальні об'єкти, визначені законом "Про оренду державного та комунального майна".

Закон із метою узгодження вніс відповідні зміни до Кримінального, Господарського, Цивільного кодексів України, Кодексу України з процедур банкрутства, закону "Про дорожній рух" та Декрету Кабінету Міністрів "Про державне мито".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА