13:11 20.04.2021

Світовий банк у травні розгляне проекти в Україні щодо освіти та столичного транспорту на $238 млн

2 хв читати
Світовий банк у травні розгляне проекти в Україні щодо освіти та столичного транспорту на $238 млн

Рада директорів Світового банку включила до порядку засідань на травень цього року два проекти для України: 5 травня - щодо поліпшення вищої освіти на $200 млн і 27 травня - щодо підвищення мобільності у Києві на $37,67 млн.

Згідно з інформацією на сайті банку, позичальником в обох випадках є Україна.

Перший проект, розрахований на шість років, реалізовуватиме Міністерство освіти і науки (МОН), а другий - Київська міська держадміністрація.

У документах до першого проекту зазначається, що мережа з 231 державного вишу (загалом в Україні 327 вишів) занадто велика та неефективна з урахуванням населення, що скорочується, і створює проблеми і для фінансової стійкості, і для якості послуг. Приблизно 60% академічних вишів навчають менше ніж 5000 студентів. В Україні також понад 300 державних коледжів і технікумів, у яких в середньому навчаються приблизно 550 студентів. Більшість вишів і коледжів/технікумів (майже 75%) юридично підпорядковані МОН.

Світовий банк зазначає, що уряд визначився з необхідністю створення стимулів для оптимізації величезної мережі вишів із використанням підходу "знизу-вгору", і останніми роками їхня кількість скоротилася на 25%, включаючи коледжі та галузеві технікуми, які були "фабриками дипломів", але ще багато що належить зробити. Зокрема, потрібна подальша агрегація університетів із диференціацією та диверсифікацією їхніх типів (таких як дослідні, професійні, викладацькі) та оптимізація їхньої географічної зони охоплення. Для того, щоб ефективно провести такі заходи із залученням самих вишів, необхідні інституційні аудити для кожного з них.

СБ також відзначає низьку прозорість системи та поганий зворотний зв'язок: 85% молоді планують отримати вищу освіту, однак цей високий попит погано відображається на інформації про доступні варіанти освіти та результатах працевлаштування, залишаючи студентів та їхні сім'ї у невіданні під час ухвалення важливого рішення щодо переходу до вищої освіти.

Проект підвищення мобільності у Києві передбачає три компоненти: підготовку до запуску швидкісного транзиту на Троєщину (приблизно $12 млн), будівництво трамвайної лінії від вул. Старовокзальної до метро "Палац спорту" з виходом на Вокзальну площу та реконструкцію цієї площі ($16 млн), а також зміцнення систем транспортного планування Києва ($2 млн).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

Шмигаль зустрівся з представниками американського бізнесу

Сума угоди з придбання Датагруп-Воля і lifecell у сумі з інвестиційними зобов'язаннями становитиме $1,5 млрд - Шелемба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА