19:30 26.04.2021

Естонія та Фінляндія мають намір побудувати тунель Таллінн-Гельсінкі вартістю майже 20 млрд євро

2 хв читати
Естонія та Фінляндія мають намір побудувати тунель Таллінн-Гельсінкі вартістю майже 20 млрд євро

Міністр економіки Естонії Тааві Аас (Taavi Ass) і міністр транспорту Фінляндії Тімо Гаракка (Timo Harakka) в понеділок підписали меморандум про наміри щодо співпраці в транспортному секторі.

Меморандум передбачає співпрацю та обмін інформацією в транспортному секторі, просування великих транспортних проектів, таких як тунель Таллінн-Гельсінкі, швидкісна залізнична магістраль Rail Baltic, транс'європейська транспортна мережа і коридор Північне море-Балтика, повідомило в понеділок міністерство економіки та комунікацій Естонії.

Як зазначається в меморандумі, підписаний документ - "це перший крок у справі з'єднання тунелю з транс'європейською транспортною мережею, що є попередньою умовою для подання заявки на співфінансування від Європейського Союзу (ЄС)". Вартість тунелю попередньо оцінюють до 20 млрд євро, що не під силу тільки Естонії та Фінляндії.

"Для Естонії та Фінляндії, м'яко кажучи, складно реалізувати цей проект власним коштом, тому ми хочемо залучити співфінансування Європейського Союзу та серйозно розглядаємо можливість залучення у проект приватного сектора", - сказав під час підписання естонський міністр Аас.

За його словами, попереду дослідження з екологічної та економічної ефективності. "Ми ще далекі від проектування. За попередніми оцінками, будівництво тунелю має дуже високу ціну, тому нам необхідно знайти найбільш розумні рішення і з точки зору рентабельності, і з точки зору збереження природи", - наголосив Аас.

Меморандум діє до 2030 року. Якщо жодна із сторін не вирішить вийти з проекту, меморандум про взаєморозуміння буде автоматично продовжено ще на десять років.

Згідно з оприлюдненим у лютому 2018 року дослідженням техніко-економічного обґрунтування проекту, довжина підземної частини тунелю Гельсінкі-Таллінн становитиме 103 кілометри, що також буде найдовшим підводним залізничним тунелем у світі. Через тунель здійснюватимуться і пасажирські, і вантажні перевезення.

За проектом, тунелем користуватимуться майже 12 мільйонів пасажирів на рік, ще 11 мільйонів пасажирів продовжать подорожувати морем, в результаті чого загальна кількість пасажирів досягне 23 мільйонів у 2050 році. Сьогодні між двома країнами подорожують орієнтовно дев'ять мільйонів пасажирів на рік.

Як очікується, поїзди рухатимуться в години пік зі швидкістю 200 км/год за 20-хвилинним графіком. Тунелем проходитимуть у середньому до 30 пасажирських і вантажних складів на день з середньою швидкістю 120-160 км/год.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Concorde Capital проведе масштабну реконструкцію автостанції "Київ"

Єрмак обговорив перспективи інвестування в Україну з делегацією міжнародної групи компаній CRH

ЄІБ готовий надати допомогу Україні в запуску програм соціального житла

ЄІБ розробляє для України програму енергоефективного відновлення житлового фонду бюджетом EUR230 млн

Держава має заохотити великі контейнерні лінії повернутися в порти Одещини - топменеджер "Інтерпайпу"

ArcelorMittal Construction інвестує EUR40 млн у виробництво будматеріалів у Києві

Autodesk знову відклала публікацію річного звіту через перевірку, акції дешевшають на 7,5%

Енергетична незалежність України є значним внеском у безпеку Європи  – президент Vorex

"Запоріжсталь" за 2 роки війни інвестувала в підтримку обладнання понад 1,2 млрд грн, на 2024 рік план - 1 млрд грн

Україна створює максимально сприятливий інвестиційний клімат для потенційних інвесторів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА